Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Statika garáže byla po nehodě osobáku narušená, hasiči ji pomocí výdřevy zajistili

Dnes ve 13.04 vyjížděli hasiči z požární stanice Bučovice a z brněnské stanice Lidická k dopravní nehodě osobního auta v Bučovicích na Vyškovsku. 

Nehoda byla specifická tím, že při ní došlo k porušení statiky garáže, do které auto vrazilo. Jednotky byly povolány k zajištění stability objektu.

Hasiči na místě zjistili, že statika stavby je značně narušená a je potřeba zajistit garáž proti dalšímu zborcení. Uvnitř budovy totiž zůstalo zaparkované auto. Betonové překlady zůstaly nad zaparkovaným vozem viset jen na pár centimetrech.

Aby se zabránilo zranění kolemjdoucích, zabezpečila první jednotka HZS místo zásahu a vyčkala na příjezd speciální techniky z Brna.

Z brněnské stanice Lidická vyjela technika určená k zajištění stability objektu. Hasiči začali odebírat sutiny z horní části překladů tak, aby je bylo možné navázat a pomocí hydraulické ruky zásahového vozidla nebezpečné kusy betonu odstranit.

Velitel zásahu zvažoval využití stabilizační sady Paratech. Pomocí výdřevy se na radu přivolaného statika hasičům podařilo část objektu zajistit a stabilizační sada tak nebyla potřeba. Zaparkované BMW následně vytáhli ven. Místo zásahu předali hasiči majiteli garáže.

V 17.16 hodin se vrátila poslední jednotka zpět na základnu.

U zásahu využili jihomoravští profesionální hasiči ze stanice Lidická znalosti a dovednosti ze speciální činnosti stabilizace budov.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet