Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Silnici zatarasila utržená traverza

K překážce na vozovce – utržené traverze z mostu – vyjížděli dnes (24. listopadu 2006) odpoledne hasiči JMK a Českých drah na silnici u Sokolnic na Brněnsku.

Z průzkumu na místě vyšlo najevo, že tahač nadměrných nákladů přepravující na valníku bagr zřejmě nerespektoval průjezdnou výšku pod železničním mostem. Souprava překračující povolenou výšku 4,6 metru o 20 centimetrů poškodila most. Ve směru z Hodonína do Brna přečnívající část bagru posunula a téměř utrhla ochrannou traverzu mostu, stejnou traverzu na opačné straně mostu (ve směru od Brna) zcela utrhla. Traverza o dutém profilu 70 × 35 centimetrů dlouhá 19 metrů se zřítila na vozovku a zatarasila oba jízdní pruhy. Do této překážky na silnici narazilo vozidlo Ford Fiesta jedoucí od Brna. Z druhé strany do traverzy narazil řidič vozidla Ford Focus, který jel ve směru od Hodonína do Brna. Tyto nehody se naštěstí obešly bez zranění, jeden z řidičů, kterému traverza spadla těsně před vozidlo, utrpěl šok. Utržená traverza má podle neoficiálního odhadu hmotnost 13,5 tuny.

Hasiči na místě pomohli policistům při šetření a zadokumentování nehody. Několika kilogramy sorbentu na vozovce zasypali skvrnu oleje z utržené hydraulické přípojky bagru. Protože odstranění utržené traverzy a oprava uvolněné traverzy na opačné straně mostu vyžadovaly speciální mechanismy, jednotka HZS Jihomoravského kraje krátce před 15. hodinou ukončila zásah a předala místo hasičům Českých drah k zajištění dalších prací. Po dobu likvidace následků havárie policisté odkláněli dopravu.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet