Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zasahovali u nehody auta na Jilemnicku, čekal tam na ně přimáčknutý Karel

Tento týden se na Jilemnicku konala dvě prověřovací cvičení zaměřená na jednotky předurčené pro zásahy u dopravních nehod.

Velitel stanice jilemnických profesionálů npor. Ing. Pavel Štěpánek připravil dvě modelové situace – v úterý 22. ledna pro jednotku profesionálních hasičů z PS Jilemnice směnu „A" a jednotku SDH města Rokytnice nad Jizerou a následující den pro jednotku profesionálních hasičů z PS Jilemnice směnu „B" a jednotku SDH města Jilemnice.

V obou situacích se zasahující hasiči museli vypořádat se složitými podmínkami zásahu. Museli dokázat stabilizovat vozidlo v prudkém svahu, poradit si s překonáním výškového rozdílu a prací v terénu, kde hrozí volný pád.

vedoucí pracoviště IZS a služeb ÚO Semily mjr. Ing. Pavel Viták

Jak pokračoval, hasiči dále museli pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení vyprostit z auta dvě zaklíněné osoby a z pod auta napůl těla přimáčknutou výcvikovou figurínu nazývanou Karel.


Hasiči vyjížděli k muži, kterého zavalil strom v lese na Turnovsku a netušili, že jde o Karla


K tomu všemu podmínky ztěžovala tma, sníh a mráz. Všichni zasahující zvládnuli svůj úkol na výbornou. Poděkovat je třeba Policii ČR, která ochotně poskytla na obě cvičení osobní vůz s posádkou pro regulaci částečně omezené dopravy.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet