Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na zimním stadionu v Domažlicích unikal čpavek, pro veřejnost zůstává i nadále uzavřen

V pátek 25. ledna 2013 došlo při odolejování technologie, která se provádí pravidelně každý měsíc v rámci údržby, k úniku čpavku. Dvěma pracovníkům se nepodařilo únik látky zastavit. Jeden z nich se nadýchal výparů, ošetření ZZS však odmítl.

Elektronická čidla zachytila únik čpavku a automaticky spustila odsávání z místnosti. Odhaduje se, že celkově uniklo 160 kg čpavku. Část do ovzduší směrem od města a část do záchytné jímky. Přestože nedošlo k žádnému ohrožení, policie informovala okolní společnosti a nedaleké sídliště o události a doporučila nevětrat.

Hasiči v protichemických oblecích vstoupili do technologické místnosti a pokusili se uzavřít místo úniku čpavku. Pootvírali veškerá okna objektu a pomocí přetlakové ventilace všechny prostory stadionu odvětrali. Po zásahu v protichemických oblecích proběhla dekontaminace.

Na místo přijeli chemici z CHL Třemošná. Měřili koncentrace uniklého čpavku v ovzduší, a když hasiči otevřeli záchytnou jímku, nabrali vzorky vody a provedli její rozbor. Část čpavkové vody neutralizovali.

Správci při předávání místa události byl nařízen další postup – povolat na místo specializovanou firmu, odčerpat záchytnou jímku s uniklou látkou a nechat jí odborně zlikvidovat; provést opravu chladící technologie. Stadion je pro veřejnost uzavřen až do odvolání.

Zasahující jednotky:

  • HZS Domažlice
  • JSDH Domažlice
  • CHL Třemošná
Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet