Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Brna cvičně zachraňovali osoby z probořeného ledu, sledovala je i televizní kamera

Jednotky HZS Jihomoravského kraje z územního odboru Brno cvičily v uplynulém týdnu na brněnské přehradě záchranu lidí po proboření ledem.

Během výcviku na zamrzlé ploše brněnské přehrady cvičili hasiči různé způsoby záchrany lidí probořených ledem do mrazivé vody.

Při výcviku se využívalo jak improvizovaných pomůcek, které nejsou přímo určeny k záchraně na vodě, ale mohou posloužit k prvotnímu rychlému zásahu, tak také speciálních věcných prostředků určených k tomuto typu záchrany.

Hasiči nacvičovali záchranu na dálku. V tomto případě je zachraňovaný člověk ještě schopen spolupracovat a může se zachytit např. hozeného lana a nechat se vytáhnout.

Velmi studená voda však rychle ubírá lidem síly a po příjezdu hasičů již člověk nemusí být schopen aktivně se do sebezáchrany zapojit.

V tom případě musí hasiči vstoupit na led a provést co nejrychleji samotnou záchranu. Jde o nejvíce riskantní možnost, protože jsou při ní ohroženi také samotní hasiči.

Všechny zmíněné varianty cvičili hasiči s figuranty přímo ve vodě za přítomnosti mj. televizního štábu České televize z redakce zpravodajství a redakce pořadu Tísňová linka.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet