Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Profesionální hasiči z Děčína trénovali záchranu tonoucího propadlým ledem

Záchranu tonoucího propadlým ledem trénovali na Terezínském rybníku v Děčíně Bělé profesionální hasiči z Děčína. Cílem výcviku je to, aby si každý hasič vyzkoušel práci na ledové ploše.

Hasiči také otestovali jednotlivé způsoby záchrany tonoucího, a to za pomoci nejrůznějších pomůcek. Zamrzlé rybníky totiž v posledních dnech lákají bruslaře, ale především děti. Led však není dostatečně silný, hrozí tedy propadnutí.

Sílu ledu na jednotlivých vodních plochách Ústeckého kraje sledují už čtvrtým rokem poříční policisté z ústecké Brné. Poříční policisté mají ale o tloušťce ledu pro bezpečné bruslení jasno.

Podle nich by měl mít alespoň dvacet pět centimetrů. Muži v uniformách proto začali pře třemi lety led sami měřit. „Tloušťku ledu měříme vždy jeden metr od břehu, pět a dvacet metrů od břehu. Tak aby bruslaři měli jistotu, že led je bezpečný po celé zamrzlé ploše,“ vysvětlil policista Hynek Kmoch.

Výsledky měření zveřejňují policisté na internetu. Podle šéfa oddělení Dušana Güttnera se policisté snaží informace dvakrát týdně aktualizovat. „My samozřejmě nemůžeme garantovat, že je vstup led bezpečný. Ale lidé se aspoň mají šanci se někde dozvědět, jak tlustý led je na jejich oblíbeném rybníku," dodal Güttner.

Text a foto: http://www.nasedecinsko.cz

Sdílet