Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár bytu v Milovicích způsobil půlmilionovou škodu

Na požár bytu do obce Milovice vyjely v sobotu 26. ledna 2013 tři jednotky hasičů. Požár bytu vznikl 26. 1. 2013 před čtvrtou hodinou odpolední v Milovicích, v místní části Mladá a to v zrekonstruovaném bytovém domě.

Na místo požáru byla vyslána jednotka profesionálních hasičů ze stanice Nymburk s jednou CAS 27 a AZ 30 Man. Jako posilové jednotky byly povolány JSDH Lysá nad Labem s CAS 20 Terrno a JSDH Milovice s CAS 32 T-148.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že se jedná o požár v bytě, který je uzamčen. Naštěstí klíče od bytu měla sousedka a byt byl tak zpřístupněn bez použití násilí. Průzkum byl vzhledem k silnému zakouření proveden v dýchací technice a bylo zjištěno, že hoří část kuchyňské linky. Jednotky použily na lokalizaci požáru jeden vysokotlaký proud.

Dále bylo nutné vzhledem k šíření zplodin hoření po celém domě evakuovat 10 dospělých osob a 8 dětí. Uvnitř zasaženého bytu se žádná osoba nenacházela, byly zde nalezeny jen dvě kočky, které požár bohužel nepřežily. Jednotky PO postupně rozebraly stropní sádrokartonovou konstrukci nad zasaženým kuchyňským koutem a pomocí termokamery se ujistily, že se požár dál nerozšířil. Po úplné likvidaci požáru se jednotky postupně vrátily na své základny.

Už během hasebních prací bylo na místě provedeno ze strany vyšetřovatele požárů šetření příčiny vzniku. Postupně bylo lokalizováno požární ohnisko a to v prostoru kuchyňské linky. Došetření požáru bude provedeno během nedělního dopoledne a to za účasti vyšetřovatelů a specialistů z TÚPO Praha. Plamenným hořením byla zasažena kuchyňská linka a zplodinami hoření takřka celý byt.

Škoda způsobená požárem byla předběžně odhadnuta na 500.000,– Kč. Uchráněné hodnoty byly předběžně stanoveny na 1,5 mil. Kč. Požár a samotný zásah se obešly bez zranění.

por. Ing. Michal Macoun
vyšetřovatel požárů ÚO Mladá Boleslav

Sdílet