Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kamerový systém ve vozech HZS Moravskoslezského kraje přinese jedinečnou možnost vyhodnocení zásahu a nabídne operačnímu středisku živý obraz z místa

Další novinku v rámci republiky zavedl Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje u svých nejnovějších prvosledových vozů. Postupně se rozšíří i do těch současných. Jedná se o kamerový systém, který sleduje okolí vozu a je schopen přenášet obraz na operační středisko.

Mobilní záznamové zařízení instalované ve vozidlech nabízí připojení čtyř až osmi kamer, dle požadované konfigurace, sleduje a zapisuje polohu dle GPS souřadnic a obsahuje i GSM modul pro mobilní přenos dat. HZS Moravskoslezského kraje využívá pro sledování a záznam čtyři kamery, do budoucna se uvažuje o páté – ta by našla své místo na osvětlovacím stožáru vozu.


Systém je v současné konfiguraci analogový, kabeláž a řídící systém jsou však připraveny i na případný digitální provoz. Video je zaznamenáváno v normě PAL (Phase Alternating Line – střídaní fáze po řádcích), tedy 576 řádků a 768 sloupců, 25 snímků za sekundu. Zařízení umožňuje i záznam zvuku, nicméně tato možnost není využita a hasiči to ani neplánují.

Videozáznam je ukládán na dvě SD karty o celkové maximální kapacitě až 64 GB. Ty jsou zapojeny do RAIDu typu 1, tedy na obou jsou stejná data, která se ukládají dvojmo pro větší spolehlivost. Ve vozidle jsou fyzicky zamknuty speciálním klíčem. Na karty se vejdou až tři dny záznamu.


Jak jsme již uvedli, na vozidlech jsou instalovány celkem čtyři kamery. Jedna z nich nabízí pohled řidiče, jedna je vzadu a zbylé dvě jsou pak umístěny na bocích nástavby. Záběrový úhel kamer je 150°, součástí je také možnost LED přisvícení.

Jednou z funkcí systému je přenos obrazu ze všech kamer v reálném čase na pracoviště Krajského operačního střediska hasičů v Integrovaném bezpečnostním centru. Pro přenos je využíván protokol RTSP (Real Time Streaming Protocol). Obraz se přenáší přes mobilní síť a to v poloviční kvalitě, než v jakém probíhá záznam, tedy polovině PAL. To je možné přes samostatného klienta, v přípravě je však integrace do modulu Spojař.


Operační důstojník má tak jedinečnou možnost vidět aktuální situaci u zásahu. Velitel a hasiči pak zásah vyhodnotit a to samozřejmě s kladnými i negativními důsledky, popřípadě za účelem odborné přípravy.

Už od roku 2009 využívají hasiči v Moravskoslezském kraji u zásahu i pro technologické akce odolné dotykové tablety.

Záznamy z kamer jsou doplněny aktuálním datem, GPS souřadnicemi i rychlostí vozidla. Polohu vozidle lze opět v reálném čase sledovat v mapě. V současné době jsou využívány podklady map Google, do budoucna hasiči uvažují o úpravě systému tak, aby jako podklady mohli využívat vlastní GIS se všemi dostupnými vrstvami, tedy včetně mapy hydrantů či budov se složitými podmínkami pro zásah a podobně.


Co se ceny zařízení týče, jedná se o zhruba 75 tisíc korun na jedno vozidlo, včetně DPH. Vyplývá to ze smlouvy, uzavřené na dodatečných 5 ks CCTV systémů do dalších vozidel. U systémů dodaných již s novými vozy se cena může lišit.

Sdílet