Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Při požáru třídírny rud v ArcelorMittalu v Ostravě nebyl naštěstí nikdo zraněn, hasiči evakuovali pět osob

Deset jednotek hasičů zasahovalo několik hodin během pondělí 28. 1. 2013

v areálu hutní firmy ArcelorMittal Ostrava u požáru třídírny rud pro aglomeraci, který poškodil dopravníkové pásy. Hasiči museli k hašení použít výškovou techniku a evakuovali 5 osob. Požár se obešel bez zranění.

Požár byl ohlášen hasičům v pondělí krátce před devátou hodinou ranní. Na místo vyjela podniková profesionální jednotka, pět jednotek Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje z Ostravy a čtyři jednotky sboru dobrovolných hasičů – Ostrava-Radvanice, Ostrava-Kunčičky, Vratimov a Šenov.

Vysoký cihlový objekt třídírny byl při příjezdu hasičů zahalen v hustém kouři, hořela mu střecha. Hasiči odtud evakuovali pět zaměstnanců, další vyběhli sami. Jen dva z nich byli odvezeni na kontrolu do nemocnice, ale ta neprokázala vážnější zdravotní komplikace.

Hašení ohně uvnitř objektu bylo ztíženo kvůli vydatnému kouři, hasiči museli použít dýchací techniku. Proto použili k hašení a ochlazování budovy i výškovou techniku (automobilové plošiny a žebříky). Požár se jim podařilo dostat pod kontrolu za tři hodiny, krátce po poledni. V době vydání této tiskové zprávy ale nebyl oheň ještě zcela uhašen, na místě zůstaly ještě tři jednotky hasičů (okolo 14:00).

Příčinu vzniku požáru nyní šetří na místě vyšetřovatelé HZS MSK a Policie ČR. Celková škoda není dosud známa, bude upřesněna ve spolupráci s majitelem.

Aktualizace 18:00

V tuto chvíli ještě nebylo nahlášeno uhašení požáru objektu třídírny rud v areálu hutní firmy ArcelorMitall Ostrava, ale drtivá většina hasebních prací je již hotova.

Na místě zůstalo několik vozidel „domácí“ jednotky hasičů – tedy podnikoví hasiči hutní firmy. Zbývajících devět jednotek (5 x HZS MSK, 4 x JSDHO) už odjelo během odpoledne a podvečera na své základny.

Podnikoví hasiči se postarají o dokončení (do)hašení. Kdy to bude nelze v tuto chvíli přesně říci, protože součástí dohašování je i pečlivá kontrola ohněm poničeného objektu a provozu a další dohašování, to se může protáhnout třeba i do půlnoci. Objekt je totiž značně členitý, vodorovně i svisle.

Tak jako tak zde podnikoví hasiči zůstanou na kontrolu požářiště minimálně do úterního rána.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet