Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár střechy rodinného domu

V obci Loděnice u Berouna došlo 26.listopadu 2006 k rozsáhlému požáru střechy rodinného domu. K jeho likvidaci bylo povoláno několik jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů.

Požár střechy rodinného domu v obci Loděnice
26. 11. 2006 12:43 hodin

Jednotka HZS Středočeského kraje ze stanice Beroun s technikou VEA-HUNDAI, CAS24-IVECO, CAS32-T815 a AŽ30-IVECO společně s jednotkou SDH obce Loděnice s technikou CAS24-LIAZ, jednotkou SDH obce Chýňava s technikou CAS24-LIAZ a OA VW
a jednotkou SDH obce Malé Přílepy s technikou DA12-AVIA zasahovala u požáru střechy rodinného domu v obci Loděnice.

Již v průběhu jízdy k zásahu bylo patrné, že se jedná o požár většího rozsahu, při příjezdu jednotky na místo události šlehaly ze střešní konstrukce plameny a uvolňoval se hustý kouř. Na hašení byly použity 3 C-proudy v dýchací technice: 1 vnitřní zásahovou cestou do půdního prostoru a 2 vně objektu do prostoru střešní konstrukce. Zásah byl veden i ze zahrady sousedního objektu. Z důvodu dispozice na místě zásahu nebylo možné ustavit AZ 30, pro zásah byly použity nastavovací žebříky. V průběhu hašení v nevelkém půdním prostoru byli hasiči konfrontováni s jevem rollover (odvalování plamene po stropu), jev po aplikaci hasiva a odvětrání prostoru ustal.

Při průzkumu byla z objektu vyvedena majitelka. U domu byl nalezen zraněný majitel, který prováděl hasební zásah před příjezdem jednotky. Při vědomí a s popáleninami rukou, obličeje a hrudi byl předán do péče ZZS a následně transportován k nemocničnímu ošetření na specializované popáleninové pracoviště do Prahy. Po uhašení plamenného hoření jednotky prováděly rozebírání střešní konstrukce tvořené pálenými taškami na dřevěných latích, rozebírání stěn půdní vestavby a vyklízení půdního prostoru. V průběhu likvidačních prací byly vyneseny nádoby se syntetickými barvami a ředidly. Při likvidaci byl rovněž využíván IR-pyrometr pro ověřování skrytého šíření požáru a zjištění povrchové teploty stavebních konstrukcí.

Jako zdroj vody posloužil nadzemní hydrant v podniku GZ Digital Media Loděnice, jehož vydatnost byla ověřena před měsícem v průběhu prověřovacího cvičení. Jednotka SDH obce Králův Dvůr s technikou CAS K25-LIAZ a VEA Mitsubishi prováděla zálohu na stanici Beroun HZS Středočeského kraje a do pohotovosti k zásahu na dálnici byla povolána RZA ze stanice Hořovice do Zdic.

kpt. Ing. Tomáš Hradil
velitel stanice Beroun HZS Středočeského kraje
Sdílet