Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mladík dívce oznámil že chce spáchat sebevraždu, pohotovost měli i hasiči

Svou nerozvážností a bezohledností včera odpoledne zaměstnal 23letý mladík všechny složky Integrovaného záchranného systému v Jindřichově Hradci.

Před 16:00 hodinou oznámila mladá dívka na linku 158, že za ní do práce přišel její bývalý přítel a sdělil jí, že chce spáchat sebevraždu. Chtěl vylézt na nějaký komín a skočit.

Pak odešel a nadále s ní komunikoval prostřednictvím sociální sítě v mobilu, kde oznamovatelku neustále informoval, co chce udělat. Změnil i místo svého činu na okno panelového domu nebo střechu. Ve své komunikaci stále zdůrazňoval, proč chce odejít ze světa.

Na místo určení okamžitě vyjela hlídka obvodního oddělení Jindřichův Hradec připravena kdykoli zasáhnout. Mladík však hlídku viděl a okamžitě informoval svou bývalou přítelkyni, že pokud se přiblíží, skočí.

Vzhledem k tomu, že nastala důvodná obava o zdraví a život mladíka byla na místě přivolána Zdravotnická záchranná služba i příslušníci Hasičského záchranného sboru.

Policisté mezitím operativním šetřením zjistili, že mladík je v bytě a vše sleduje z okna. Proto si na pomoc přivolali specialisty Zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje s vyjednavačem.

Po příjezdu specialistů začal vyjednavač s mladíkem přes dveře komunikovat a rozmlouvat mu jeho odchod z života. Na výzvy ani pokyny však nereagoval a v bytě se zabarikádoval. Vyjednavač zaměstnal mysl mladíka a mezitím se ostatní příslušníci zásahové jednotky dostali do bytu, mladíka znehybnili a posléze předali do péče lékařů.

Během zákroku nebyl nikdo zraněn, akce proběhla dle stanovených postupů.

Psychika mladých lidí je v poslední době pod neustálým tlakem a ne každý tomu dokáže odolat.

nprap. Bc. Milan Bajcura
tiskový mluvčí
KŘP Jihočeského kraje
Policie České republiky

Sdílet