Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do Moravan na Brněnsku vyjeli hasiči k požáru haly s nábytkem, vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu

Druhý stupeň požárního poplachu si vyžádal požár střechy v Moravanech na Brněnsku. Požár byl ohlášen na operační a informační středisko HZS JMK v 9.42 hodin. Kouř z místa požáru viděli hasiči již cestou k zásahu.

Po příjezdu zjistili, že hoří střecha skladovací haly o rozměrech asi 60×20 metrů. Požárem byla zasažena čtvrtina střechy a požár se dále šířil. Hasiči zasahující v dýchací technice vytvořili postupně vodní porudy z vnější strany haly a jeden proud uvnitř.

Vzhledem k poloze objektu nebylo možné na místě efektivně ustavit automobilový žebřík. Hasiči proto museli použít nastavovacích žebříků a pohybovat se po mokré střeše.

Další skupina začala vyskladňovat materiál uvnitř haly, aby se snížila škoda na majetku. Uvnitř objektu byl nábytek, ale také hořlavé kapaliny a několik motorek.

Hasiči zajistili odpojení objektu od elektrické energie.

Během zásahu oznámil provozovatel objektu hasičům, že se před příjezdem jednotek popálil na ruce. Hasiči mu proto ihned poskytli předlékařskou pomoc a přivolali na místo záchrannou službu. Ta si převzala jednatřicetiletého muže do péče a převezla jej do zdravotnického zařízení.

Velitel zásahu si nechal na místo povolat také jednotku Školního a výcvikového zařízení GŘ HZS ČR s Cobrou. Toto zařízení slouží k hašení, řezání a efektivnímu snížení teploty v prostoru požáru. Hasiči jej využili na střeše skladovací haly.

Požár se podařilo dostat pod kontrolu ve 12.01 hodin. Hasiči však ještě museli pomocí speciálních záchranářských pil rozebírat střešní konstrukci a prolévat ohořelé části vodou. Likvidaci požáru ukončili ve 12.55 hodin.

Podle vyšetřovatele HZS JMK vznikl požár nejspíš u komínového tělesa. Škoda na budově byla předběžně vyčíslena na 750 000 Kč.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet