Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Mostecka prochází ročním přezkoušením, znát musí i bojový řád

Roční přezkoušení z odborných znalostí v těchto dnech absolvuje také šedesát profesionálních výjezdových hasičů z Mostecka. Střídavě jsou tak přezkušování hasiči ze stanice Most i Litvínov.

Vedle písemných testů je čekají také ústní a praktické zkoušky. Přezkoušení před zkušební komisí se skládá hned ze tří disciplín, a to chemicko-technické služby, spojové a informační a strojní.

V rámci všeobecných znalostí se pak profesionální hasiči učí rovněž místní znalosti, bojový řád a znalostí ze zásahů. V písemných testech na počítači čeká hasiče i letos od padesáti do sedmdesáti otázek. Na jejich odpovědi mají třicet minut.

Podle zařazení pak strojníci musejí zvládnout zodpovědět i otázky v garážích u výjezdových automobilů. Velitel mostecké požární stanice Miloš Pobočík podotkl, že v případě, že zkoušený hasič některý z testů neudělá, má možnost absolvovat ještě přezkoušení v náhradním termínu.

Pokud neprojde ani v opravné zkoušce, musí pak absolvovat přezkoušení na požární škole. Technik chemicko-technické služby Petr Srp v litvínovské hasičské dílně prověřoval znalosti hasičů například z dýchací techniky.

JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet