Úterý 30. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Balíček s bílým práškem zavřel poštu v Rajhradě, jednalo se o bezlepkovou mouku

K podezřelému balíčku na poště v Rajhradě u Brna, ze kterého se vysypala neznámá bílá látka, zavolala Policie ČR hasiče. Jednotka HZS JMK ze stanice Židlochovice byla na místě první. Brzy však dorazily posilové jednotky z Brna ze stanice Lidická a Líšeň.

Z budovy pošty byli všichni evakuováni, včetně devíti zaměstnanců. Hasiči provedli zásah na nebezpečnou látku. Vystrojili se do přetlakových protichemických oděvů a podezřelý balíček uložili do speciálního kontejneru.

Ještě na místě odebrali hasiči ze sypké látky vzorek, který podrobili analýze v Ramanově spektrometru. Výsledek ukázal, že se pravděpodobně jedná o moučný prášek.

Na místo si velitel zásahu nechal povolat také mobilní chemickou laboratoř z Tišnova, pro případ, že by mouka byla něčím kontaminovaná případně promíchaná. Odebraný vzorek podrobili chemici v laboratoři další analýze.

Ve speciální přetlakové komoře balík rozbalili a testovali. Provedli rovněž analýzu na přítomnost radioaktivních látek. Výsledek byl negativní. V balíčku se skutečně nacházely pouze celozrnné potraviny a produkty z bezlepkové mouky.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet