Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Hasiči opět cvičili záchranu topící se osoby z probořené ledové plochy, vyzkoušeli si několik variant

Téměř ideální povětrnostní podmínky měly dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) při středečním taktickém cvičení a následném výcviku, který byl zaměřen na záchranu tonoucí osoby z vody a ledu.

Cca 3 až 4 stupně nad nulou a téměř bezvětří. Ve středu 30. 1. 2013 tak cvičili profesionální hasiči z Českého Těšína na vodní nádrži Hrabina, kolegové z karvinské stanice HZS MSK zase využili nádrž Pískovna.

Obě akce začaly vyhlášením poplachu a výjezdem k tonoucí se osobě. Českotěšínští hasiči vytáhli figuranta z ledové vody Hrabiny velmi rychle – pomocí nastavovacího žebříku, jištěného lanem. Lanem byl jištěn hasič v rudé nepromokavé kombinéze, doplněnou o záchrannou vestu a přilbu, který se připlazil až k otvoru v ledě s figurantem.

Po tomto úspěšně zvládnutém cvičení následoval výcvik s vyzkoušením několika variant záchrany topící se osob v ledu. Použity byly postupně (nafukovací gumové) záchranné saně RS5, pak páteřní deska a nakonec se zachraňující hasič přiblížil tonoucí osobě na dvou nastavovacích žebřících, na každém měl jedno koleno. Hasiči vyzkoušeli i variantu, kdy je tonoucí osoba v bezvědomí a nijak nespolupracuje.


Ve stejnou dobu jako českotěšínská jednotka HZS MSK měli karvinští kolegové z HZS MSK obdobné cvičení s následným výcvikem – na přírodní nádrži Pískovna v Karviné. Také zde si hasiči vyzkoušeli nejrůznější způsoby záchrany tonoucí osoby, která propadla ledem.

Další obdobná cvičení a výcviky se budou konat i během února, když první z nich se uskutečnily v poslední části ledna.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet