Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zdroj úniku ropné látky zatím nebyl zjištěn

Dnes před 14. hodinou byli hasiči přivoláni k úniku ropných látek do řeky Jihlavy u Moravských Bránic na Brněnsku. Událost ve 13:38 hodin ohlásil náhodný svědek, který skvrny zřejmě ropného původu na hladině řeky zahlédl z mostu u Moravských Bránic.

Na místo vyjely tři jednotky profesionálních hasičů, vybavené i speciálním kontejnerem k zásahům při ropných haváriích. O události byly informovány Městský úřad v Ivančicích a Povodí Moravy.

K zachycení zbytků látky, připomínající olej, hasiči řeku přehradili. U Ivančické ulice v Dolních Kounicích, zhruba tři kilometry od prvního místa nálezu ropných skvrn, přes hladinu natáhli 55 metrů dlouhou nornou stěnu a tři sorpční hady. K zachycení ropných produktů dosud spotřebovali 50 kilogramů speciálního sorbentu na jímání nečistot z vodní hladiny. Podle dosud zjištěného množství ropných skvrn se zřejmě nejedná o masívní znečistění řeky. Protože však Jihlava má v těchto místech poměrně členitý tok a ropné skvrny k norné stěně stále přitékají, bude řeka přehrazena a monitorována až do zítřka. Zdroj úniku dosud neznámé látky do řeky se hasičům, policistům a pracovníkům odboru životního prostředí v Ivančicích zatím nepodařilo zjistit. Více informací pro další šetření by měl poskytnout rozbor vzorků, které hasiči na místě odebrali a jejichž analýzu zajišťuje odbor životního prostředí MÚ Ivančice.

Následují informace o dalším případu hasičů JMK:

Havarované auto přerazilo strom

K dopravní nehodě osobního vozidla Renault vyjížděli dnes (28. listopadu 2006) dopoledne na silnici u Žabčic na Brněnsku. Vozidlo vyjelo mimo vozovku, kde přerazilo ovocný strom a skončilo převrácené na střeše mezi silnicí a cyklostezkou. Přes hrozivě vyhlížející situaci řidička auta vyvázla bez zranění. Protože z vozidla neunikaly žádné provozní kapaliny, velitel zásahu na místo povolal speciální vyprošťovací automobil MAN, kterým hasiči auto převrátili zpět na kola do prostoru, kde nebránilo provozu na silnici i cyklostezce. Zbytky přeraženého stromu pořezali a odklidili silničáři, kteří nedaleko od místa nehody prořezávali porost u vozovky.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet