Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ani výstražná světla nepomůžou!

28. 11. 2006 po 21. hodině byla jednotka HZS Praha – HS 5 Strašnice vyslána na likvidaci následků dopravní nehody na Jižní spojce. Samosběrný vůz Pražských služeb (smeták na silnice) byl při své činnosti – zametal pravou krajnici – atakován osobním vozidlem Škoda Felicia se Slovenskou SPZ.

Následkem nárazu do zadní části vozidla byla utržena traverza, která tvoří nárazník, a byla poškozena nádrž vozidla, jež se u tohoto typu vozu nachází vzadu. Vzhledem k tomu, že řidič právě zahájil činnost, vyteklo na vozovku a potažmo do kanalizace cca 150 l nafty. Bohužel se nehoda stala téměř na kanálové vpusti. Přivolaný pracovník odboru životního prostředí magistrátu zjistil následně výskyt nafty na Slatinském potoce, takže následoval další výjezd se sorpčními hady a sorbent Spilklen na silnice byl vystřídán Spilklenem na vodu.

Tato nehoda je jen další z mnoha v posledních dnech. Zarážející je však to, že vozidlo Pražských služeb na osvětlené komunikaci takto označené výstražnými světly řidič stejně přehlédl a nedokázal se mu vyhnout do dvou dalších pruhů. Zřejmě rychlost byla značná a času na reakci málo. Brzdná dráha na obrázcích není – nevešla se do záběru. O připoutání či nepřipoutání svědčí záběr předního skla.

Foto a info: HZS hl. m. Prahy
Sdílet