Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva večerní požáry v jednom okamžiku na Vsetínsku

29. 11. 2006 večer zabránila protipožární hlídka ve skladu Gumáren Zubří velkým škodám, v ten samý okamžik rovněž došlo k ohrožení skladu s elektrospotřebiči v Rožnově pod Radhoštěm.

Dne 29. 11. 2006 v 17:30 hod. byli hasiči informováni o požáru ve skladu kaučuku v Zubří.

V pátém patře jedné z hal Gumáren Zubří byla prováděna rekonstrukce topení. Opraváři vyměňovali trubky topení a při svařování došlo k odlétnutí okuje do čtvrtého patra. Žhavý kousek kovu propadl do skladu a přímo na paletu s balíkem surového kaučuku, který byl zabalen do ochranného obalu.

Došlo ke vzniku požáru, který byl ale okamžitě objeven členem protipožární hlídky. Hlídka, složená ze členů sboru dobrovolných hasičů podniku Gumárny Zubří, byla ustanovena jako součást bezpečnostních opatření při rekonstrukci topení a svařování. Dobrovolný hasič požár bleskově zlikvidoval za pomoci jednoho ručního práškového hasicího přístroje, který měl připravený.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel zjistil, že při rekonstrukci topení byla dodržena všechna bezpečností pravidla, včetně protipožárního dozoru. Jen díky dodržení těchto základních principů nedošlo k rozšíření požáru a k majetkovým škodám. Naopak se podařilo uchránit hodnoty výrobního materiálu za 100 000 Kč. Tento požár se obešel bez výjezdu jednotek požární ochrany.

Vyšetřovatel přiznal, že toto je jeden z mála případů, kdy bylo vše podle zásad bezpečnosti a nastavená preventivní opatření zafungovala na sto procent. Sám si také povzdechl nad tím, v kolika desítkách jiných případů došlo ke zbytečným škodám. Tento příběh ze Zubří může být pro ostatní příkladem i poučením, že prevence se vyplácí.

Dne 29. 11. 2006 v 17:31 hod. byli hasiči informováni o požáru prodejny elektro v Rožnově pod Radhoštěm.

Na místo vyjela jednotka hasičů z povolání města Rožnova pod Radhoštěm se dvěma cisternami a jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s dalšími dvěma zásahovými vozy. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru skladu odpadu na nákladové rampě za prodejnou elektrospotřebičů.

Už při příjezdu jednotek byl vidět hustý černý kouř. Hasiči postupně natáhli vodní vedení, požár bleskově lokalizovali a uhasili. Díky rychlému příjezdu a zásahu místních hasičů nedošlo k rozšíření požáru na vnitřní sklad a prodejnu.

Majitel prodejny se při požáru nadýchal nebezpečných zplodin hoření, měl zhoršené dýchání a vykašlával. Velitel zásahu si nechal přivolat na pomoc Zdravotnickou záchrannou službu.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo místo požáru ohledáno. Požár vznikl v drátěné kleci, která na nákladové rampě slouží k odkládání obalů z elektrospot­řebičů. Jednalo se především o papírové obaly z praček a ledniček, stejně jako o polystyrénové výplně. Požár zničil eternitovou stříšku skladu a způsobil škodu za 30 000 Kč. Kouř prostoupil do vnitřního skladu i prodejny a znehodnotil část zboží.

Vyšetřovatel určil jako předběžnou příčinu vzniku požáru nedbalost nebo úmysl neznámé osoby, pravděpodobně dětí. Z tohoto důvodu byla na místo přivolána policie, se kterou nadále vedeme společné šetření.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet