Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Díky vstřícnosti provozovatele sedačkové lanovky hasiči mohli nacvičit záchranu osob ze sedaček

Nízké teploty, sníh, špatná sjízdnost komunikací a přístupnost terénu v průběhu zimních měsíců, to jsou faktory, které také ovlivňují zásahovou činnost hasičů. V tomto období musí hasiči také řešit události, se kterými se běžně v ostatních měsících roku nesetkají.

Jedním z takových atypických zásahů může být i záchrana osob z lanovek lyžařských středisek. Jak správně postupovat a jak dokázat efektivně a rychle pomoci bylo i účelem lednového cvičení profesionálních hasičů – lezců z centrální stanice Zlín a stanice Uherské Hradiště.

Místem výcviku bylo zvoleno lyžařské středisko „Rališka“ v Horní Bečvě na Valašskomeziříčsku, kde je instalována jedna ze sedačkových lanovek.

Už úvodem je třeba zdůraznit, že tento výcvik mohl být realizován díky zájmu a vstřícnosti provozovatelů lanovky areálu „Rališka“, kteří vyčlenili našim hasičům časový prostor mezi odpoledním a večerním lyžováním.

Výcvik byl zahájen v 16:30 hodin a to poučením všech cvičících, figurantů a po přípravě potřebného materiálu. Cvičící byli rozděleni do dvou samostatných skupin, kdy každá měla k dispozici tři figuranty, kteří byli vyvezeni lanovkou nad sjezdovku.

Určení figuranti byli z řad samotných hasičů lezců. V druhé polovině výcviku se z nich pak stali zachránci a z kolegů, kteří cvičili v první fázi, se stali figuranti.

Všichni cvičící si vyzkoušeli výstup na podpěrné stožáry lanovky, ze kterých se po zajištění na ocelová lana spouštěli k figurantům uvězněným na sedačkách lanovky. Při výcviku byly využity jak standardní postupy a vybavení lezeckých skupin hasičů, tak i postupy zvládnutí záchrany osob za použití improvizovaných prostředků a technik.

Samotný výcvik kromě chladného počasí a zhoršené viditelnosti komplikoval také ledový déšť, který namrzal na konstrukcích lanovky. I přes tyto obtíže byl výcvik zvládnut všemi, kteří se ho účastnili a to bez sebemenších problémů.

I když výcvik prokázal, že jsou hasiči připraveni efektivně zasáhnout i v těchto nestandardních situacích, jistě si všichni přejeme, aby takových skutečných zásahů bylo co nejméně.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet