Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

MV-GŘ HZS ČR upozorňuje na rozesílání obálek s umělým sněhem

Upozornění na krajně nevhodnou aktivitu jedné reklamní agentury, která v současnosti po republice rozesílá písemné pozvánky na lyžařskou soutěž Jizerská padesátka.

Do rozesílaných obálek agentura vložila spolu s pozvánkou také umělý sníh, který má podobu bílého sypkého prášku. Generální ředitelství HZS ČR považuje toto jednání agentury za krajně nevhodné. Běžný občan nedokáže umělý sníh odlišit od antraxu nebo jiné nebezpečné látky. Za současné situace, kdy probíhá boj s terorismem, tak jde o zbytečné jitření emocí občanů a vyvolávání paniky. Operační a informační střediska HZS ČR již zaznamenala první nahlášení nálezu nebezpečné látky od občanů, kteří zmíněnou pozvánku obdrželi. Jednotky požární ochrany tak musely v několika případech zbytečně vyjíždět.

Tento marketingový tah reklamní agentury je zcela nevhodný i z toho důvodu, že může vést k otupení pozornosti občanů vůči nálezům látek, které budou skutečně nebezpečné.

Proto varujeme před podobnými aktivitami a žádáme všechny firmy a občany, aby se do podobných nedomyšlených akcí v budoucnu nepouštěli.


por. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Sdílet