Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zemřela legenda profesionálních i dobrovolných hasičů Moravskoslezského kraje bratr mjr. Štěpán Panaš

Dne 31. 1. 2013 zemřela ve věku 85 let legenda hasičů Moravskoslezského kraje mjr. Štěpán Panaš.

Náš bratr, kamarád a velitel Štěpán Panaš se narodil dne 15. 11. 1927 v Pudlově.

Již v roce 1928 se celá rodina přestěhovala do části Vrbice. K jeho prvnímu kontaktu s požární ochranou došlo dne 30. dubna 1945, kdy došlo k požáru stodoly místního sedláka. Tehdy v 18 létech věku poprvé hasil požár stodoly společně se spoluobčany.

Za člena dobrovolného požárního sboru byl přijat dne 30. 5. 1945. V roce 1952 byl sborem vyslán do strojnického kursu a to v nově vzniklém učiliště PO v Ostravě. V červnu 1952 nastoupil na KVPO v Ostravě. Byl členem místního požárního sboru ve Vrbici, kde postupně zastával funkci velitele sboru, starosty a nadále vyjížděl k požárům.

V roce 1964 byl vydán Sborník PO, kterého byl tvůrce. V té době napsal dopis bývalému presidentu Novotnému, kde kritizoval organizaci a stav PO v ČSR a současně zaslal návrhy na řešení. Celou záležitost postoupil president ministrovi vnitra, nic se však podstatného nestalo, jen se upevnilo postavení MV HS PO.

Za tyto aktivity (sborník předpisů, pohovory s ministry, školení velitelů SDH byl k 1. 5. 1965 povýšen do hodnosti majora PO).

V té době bydlel v Bohumíně a vykonával funkci starosty SDH. V té době doznalo město Bohumín obrovských změn, zejména co do jeho výstavby, byly postaveny nové školy, výškové budovy a sídliště pro zaměstnance ŽDB. V rámci výstavby města došlo k likvidaci stávající požární zbrojnice a vybavení z dob války bylo uskladněno po různých stodolách.

V roce 1969 došlo k výměně všech funkcionářů města a na základě rozhodnutí předsedy KNV byl z KIPO přeřazen na funkci vedoucího odboru organizačního a vnitřních věci v místě bydliště v Novém Bohumíně.

V roce 1976 nastoupil do funkce velitele okresního útvaru profesionálních hasičů v Karviné. Po požáru výškové budovy v Orlové v roce 1977 se zasadil o nákup žebříku Magirus na podvozku TATRA 148 a následně po autonehodě pro nákup vyprošťovacího zařízení HOLMATRO..

Od roku 1976 byl členem okresního výboru SDH v Karviné, členem výboru SDH Orlová-Poruba v místě bydliště.

Za práci na úseku PO byl držitelem všech vyznamenání a to od základních za práci pro dobrovolnou organizaci, tak i vyznamenání udělované v tehdejší době u profesionálních hasičů.

Mimo nejvyšší vyznamenaní udělené ÚV hasičů Čech Moravy a Slezská, byl v roce 2002 vyznamenán ministrem vnitra čestnou medaili hasičského záchranného sboru české republiky, předanou osobně na hradě Bouzov.

Přivedl k práci profesionálních hasičů nepřeberné množství mužů a žen, navždy zůstane v srdcích profesionálních i dobrovolných hasičů. Čest jeho památce.

Starosta OSH Děčín, Pavel Veselý

Sdílet