Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tragický požár na Orlickoústecku

Při relativně malém požáru v Jakubovicích na Orlickoústecku zemřely včera večer čtyři osoby. Žena ročník 1970 a její tři děti, ročníky 2002, 2003 a 2006. Záchranářům se je i přes veškerou snahu nepodařilo bohužel oživit.

HZS PK územní odbor Ústí nad Orlicí

Dne 30. listopadu 2006 v 18:13 hodin se rozezněla tísňová linka na operačním středisku hasičů, která oznamovala požár statku v Jakubovicích na Orlickoústecku. Operační důstojník ihned na místo vyslal profesionální jednotku hasičů z Lanškrouna a dále dobrovolné jednotky hasičů z Dolní Čermné, Dolní Dobrouče, Letohradu a Lanškrouna. Profesionální hasiči dorazili na místo v 18:22 hodin a ihned začali s průzkumem. Zjistili, že hoří v obývacím pokoji v přízemí a uvnitř nalezli čtyři osoby. Hasiči postižené osoby vynesli a započali s jejich oživováním. Na místo se dostavila i tři vozidla Zdravotnické záchranné služby. I přes okamžitou pomoc všechny čtyři osoby na místě zemřely (jednalo se o tři děti do 6 let a dospělou osobu-matku ročník 1970). Požár nebyl velkého rozsahu, hasičům se ho podařilo dostat pod kontrolu v 18:46 hodin a zcela zlikvidovat za dalších patnáct minut. Vyšetřovatel hasičů předběžně stanovil škodu na 200 tisíc korun. Na místo požáru se ještě ve večerních hodinách dostavily týmy hasičských i policejních vyšetřovatelů, aby zjistily, co bylo příčinou této tragédie.


Vyšetřovatelé v tuto chvíli stanovili čtyři možné verze vzniku požáru. Požár mohla způsobit závada na elektroinstalaci objektu nebo technická závada na spotřebiči, dále nedbalost a poslední verzí byla stanovena hra dětí. Dnes, 1. prosince 2006, dopoledne budou na místě nejen vyšetřovatelé hasičů a policistů, ale i znalci z oboru elektro a chemie.




por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet