Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Speciální záchranné prostředky pro práci na ledu III. – ledové sáně a plastová plavidla

Ve čtyřdílném seriálu nás Hynek Černý z HZS Středočeského seznamuje s použití různých typů nafukovacích, plovoucích i motorizovaných záchranných prostředků pro práci na ledu.


Ledové sáně

Na český trh dováží společnost Zahas s.r.o. a Hasiči Sibřina. Ledové sáně jsou plovoucí záchranný prostředek, navržený dle zkušeností záchranných jednotek ve Skandinávii. Trup saní je vyroben z polyesteru vyztuženého skelnými a uhlíkovými vlákny.

Sáně jsou vybaveny lyžinami, dvěma kovovými madly v zadní části a úchytem pro připevnění lana. V přední části se dále nacházejí dvě kovová madla, podél stran trupu je rozmístěna řada pružných úchytů. Rozměry: délka 3,54 a šířka 0,60 metru. Hmotnost je 32 kg.

Nejvhodnější varianta je použití ledových saní dvěma zachránci, kdy jeden leží na přední části a druhý tlačí sáně za madla v zadní části.


Využití ledových saní pří záchraně osob na zamrzlé hladině


Plastové plavidlo Relax Záchranář

Vyrábí a na český trh dodává společnost Vari Marine s.r.o. Plavidlo se vyznačuje vysokou stabilitou a odolností proti proražení. Konstrukce umožňuje klouzání po ledu pomocí vodících lišt které jsou instalovány na dno lodě.

Relax Záchranář je vyroben ze speciálního plastu svařováním, s ohledem na použitý materiál nepotřebuje loď téměř žádnou údržbu. Na plavidlo je možné zavěsit motor do výkonu 25 HP.

Rozměry: délka 4,30 metru, šířka 1,90 metru. Hmotnost prázdného plavidla je 170 kg. Dle autora článku není plavidlo Relax Záchranář vhodné pro prvotní zásah na zamrzlé hladině z důvodu velikosti a tím horší „manévrovatelnosti“ v okolí vodních ploch.

Plavidlo lze doporučit na vyhledávací práce nebo zásahy spojené s povodněmi či technickými zásahy na otevřené hladině.


Plavidlo Relax Záchranář

Vodící lišty usnadňující pohyb po ledu


Ponton Rescue Alive

Do České republiky se hromadně nedováží, je ale s úspěchem používán záchrannými složkami především ve Spojených státech Amerických a Kanadě od roku 1995. Výrobce je Angel-Guard Products, Worcester ve státě Massachusetts.

Konstrukce je tvořena z hliníkového trubkového rámu a dvou plastových plováků. V rámci základní výbavy je dodáváno jedno plastové pádlo s kovovým bodcem na konci. Rozměry pontonu: při záchranné akci délka 2,26 metru, šířka 1,90 m, výška plováku 0,16 m. Hmotnost 80 kg.

Na obrázku je zobrazen způsob uložení pontonu Alive Rescue, pod stropem garážových stání Hasičského sboru města Plainville ve státě Kansas.

S použitím kladkového systému je při vyhlášení poplachu ponton spuštěn na nástavbu výjezdového vozidla a připevněn popruhy. Na břehu zamrzlé hladiny je ponton rozložen, podle údajů výrobce do 15 sekund.

Jeden zachránce jde po ledu mezi plováky a rozkládá svoji váhu pomocí trubkové konstrukce na ponton. Při přechodu na otevřenou hladinu se zachránce postaví na plováky a pohybuje se vpřed pádlováním.

Po dosažení místa proboření zachránce vytáhne osobu mezi plováky a zajistí jí záchrannými popruhy na trubkové konstrukci. Zpětné přitažení na břeh zajistí skupina na břehu.


Výcvik s Rescue Alive


Plovák Marsars Ice Rescue

Ani tento plovák se zatím do České republiky nedováží. Výrobce je společnost Marsars Water Rescue Systems, Shelton, stát Connecticut. Konstrukčně se jedná o plastový plovák, na kterém jsou umístěny úchyty.

Plovák lze zakoupit s několika druhy příslušenství např. se záchranným lanem na bubnu, miralonovou smyčkou atd.

Použití plováku, zachránce se v leže přiblíží k místu proboření do ledu, tonoucí osobu zajistí miralonovou smyčkou a na plováku se nechá přitáhnout ke břehu.


Marsars Ice Rescue Sled


Zpracoval:
kpt. Ing. Mgr. Hynek Černý
územní odbor Beroun
HZS Středočeského kra­je

Sdílet
Seriál: Speciální záchranné prostředky pro práci na ledu