Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Náročný noční zásah za sebou mají hasiči na Bruntálsku, hořela rekreační chata

Sedm jednotek hasičů zasahovalo v noci z neděle 3. 2. 2013 na pondělí 4. 2. 2013 v části obce Malá Morávka, konkrétně v Karlově pod Pradědem, okr. Bruntál u požáru rekreační chaty. Při požáru nedošlo naštěstí k žádným újmám na zdraví či životech.

Operační středisko hasičů obdrželo informaci o požáru ve čtvrt na dvě v noci z neděle 3. 2. 2013 na pondělí 4. 2. 2013. Na místo bylo vysláno celkem 7 jednotek hasičů (dvě z Hasičského záchranného sboru (HZS) Moravskoslezského kraje, stanice Bruntál a Rýmařov a 5 jednotek sboru dobrovolných hasičů (JSDH) obcí Malá Morávka, Světlá Hora, Dolní Moravice, Karlova Studánka a Vrbno pod Pradědem).

Hasiči z uvedených jednotek na místě zasahovali celkem s jedenácti výjezdovými vozidly. Po příjezdu na místo požáru bylo zjištěno, že hoří část 2.NP dvoupodlažní rekreační chaty o přibližných půdorysných rozměrech 8 × 10 m.

Majitel se snažil požár hasit ještě před příjezdem hasičů pomocí hasicího přístroje a vody, ale požár byl již tak rozsáhlý, že jeho snaha o uhašení požáru nebyla úspěšná.

Jelikož celý velmi náročný zásah probíhal v dýchací technice z důvodu silného zakouření chaty zplodinami hoření, zasahoval na místě i protiplynový automobil HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Bruntál se zásobou náhradní dýchací techniky.

Hasiči použili na hašení požáru celkem 4 vodní proudy, dostali jej pod kontrolu zhruba za půlhodinu po svém příjezdu a úplná likvidace jim zabrala další hodinu a půl. Poté se jednotky postupně vracely na své základny, na místě byli ponecháni na dohled hasiči z místní JSDH Malá Morávka

Předběžná výše škody, kterou způsobil požár, byla po domluvě s majitelem odhadnuta na 500 tisíc korun, hasiči svým zásahem uchránili hodnoty v předběžné výši 2 miliony Kč. Příčina požáru je dosud v šetření, na místě pracují vyšetřovatelé HZS Moravskoslezské­ho kraje.

por. Ing. Petr Holub
zastupující tiskový luvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet