Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zasypaná žena nepřežila zával zeminy

Čtyři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů zasahovaly dnes (3. prosince 2006) odpoledne při záchraně 50leté ženy zasypané ve svažitém terénu mezi Mikulovem a Milovicemi na Břeclavsku.

Ženu zavalila písčitá zemina na dně zhruba 2,5 metru hlubokého výkopu, který zřejmě ve svahu vyhloubila se svým druhem a synem. Zemina zasypala všechny tři, ženu ale natolik, že měla obličej pod zeminou. Její druh se jí snažil pomoci na místě, syn běžel pro pomoc. Operačnímu středisku HZS byla událost ohlášena v 16:56 hodin, hasiči, které syn postižené k závalu naváděl několik set metrů složitým terénem mezi vinohrady, byli na místě v 17:12 hodin a ihned zahájili vyprošťování ženy. V té době ale byla žena podle dostupných informací už zhruba 40 minut pod hlínou a posledních cca 30 minut nekomunikovala. Hasiči se ženu snažili zachránit s nasazením vlastních životů, protože na dně výkopu měli nad sebou pětimetrový svah písčité zeminy. Svah provizorně zpevnili nastavovacími žebříky a místo pomocí agregátu a osvětlovací rampy nasvítili. Přes intenzívní nasazení mohli ženu vyprošťovat jen pomocí ručních lopatek. Ve stísněných podmínkách mohli pracovat jen dva a tři záchranáři, a proto se ve výkopu neustále střídalo přes dvacet profesionálních a dobrovolných hasičů. Záchranná akce byla ukončena v 18:35 hodin, kdy hasiči ženu vyprostili a dostali z výkopu nahoru, zdravotníci ale konstatovali její úmrtí.

Místo závalu mezi Mikulovem a Milovicemi patři k lokalitám, kam chodí amatérští hledači pravěkých mušlí a dalších nálezů a při této činnosti často hloubí výkopy. Záchranáři nevylučují, že žena se svým druhem a synem patřila mezi uvedené hledače pravěkých nálezů.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

Sdílet