Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nový informační portál MV-generálního ředitelství

Začátkem prosince spustilo MV – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR nový informační portál věnovaný odřadům – speciálním záchranným jednotkám Ministerstva vnitra, které jsou vysílány do zahraničí na pomoc tamnímu obyvatelstvu.

Název portálu – USAR – webová adresa www.usar.cz odkazuje na vyhledávací a záchranný odřad (USAR – Urban Search and Rescue Team). Ten je vysílán do zahraničí v rámci mezinárodních záchranných operací a úkolem jeho členů je zachraňovat a následně vyhledávat lidi zavalené v sutinách zřícených budov – zejména po zemětřeseních.

Na tomto portálu však mohou zájemci nalézt informace i o dalších druzích odřadů (požární odřad, povodňový odřad atd.), které jsou během několika hodin připraveny odcestovat do zahraničí v rámci záchranářské humanitární pomoci. Členy těchto jednotek jsou hlavně příslušníci HZS ČR, jejich součástí však mohou být také příslušníci kynologických brigád, Státního úřadu pro jadernou, chemickou a biologickou ochranu, Policie ČR apod.

„Naše odřady jsou ve světě již dlouho velice známé a mají mezi záchranáři výborné jméno. Uznání si získaly především díky mimořádně dobrým výsledkům při záchranných operacích a mezinárodních cvičeních, kterých se zúčastnily. Přemýšleli jsme, jak nejlépe jejich práci představit široké veřejnosti jak v ČR tak v zahraničí. Proto jsme se rozhodli vytvořit tyto stránky, nic takového totiž u nás dosud neexistovalo,“ vysvětluje hlavní tvůrce stránek npor. Ing. Irena Jansová z MV – generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

Zájemce na internetových stránkách opravdu nalezne spoustu užitečných a zajímavých informací – od pravidel, jimiž se řídí poskytování humanitární pomoci do zahraničí, přes vybavení a složení jednotlivých druhů odřadů až po informace z jednotlivých akcí, do nichž se odřady zapojily.

„Informace na portálu by měly být v nejbližší době přeloženy také do anglického jazyka,“ slibuje Jansová.

Členové českého USAR odřadu působili na podzim loňského roku v Pákistánu v rámci zdravotnické záchranné jednotky ČR. Měli za úkol tvořit logistickou podporu lékařskému týmu, který byl do zemětřesením postiženého Pakistánu vyslán. Tehdy vůbec poprvé v jednom českém týmu, který se v zahraničí zapojil do mezinárodní záchranné operace, spolupracovali hasiči a vojenští a civilní zdravotníci disponující polní nemocnicí. S úspěchem čeští záchranáři pomáhali při vyhledávání a záchraně zavalených osob také v roce 2003 po katastrofálním zemětřesení v Alžírsku a v iránském Bamu.
Z dalších zahraničních aktivit speciálních jednotek HZS ČR je třeba zmínit pomoc ze závěru roku 2003, kdy tým 15 českých hasičů vybavený velkokapacitními čerpadly pomáhal v záplavami postižených oblastech Francie.
Český USAR odřad se rovněž pravidelně zapojuje do mezinárodních cvičení v zahraničí.


por. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Sdílet