Čtvrtek 9. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kamion po nehodě u Rosic na D1 prorazil svodidla. U nehody zasahovaly jednotky ze dvou krajů

K nehodě kamionu, která omezila provoz na D1, vyjížděly jednotky ze dvou krajů. Operační a informační středisko HZS JMK vyslalo jednotku ze stanice Rosice k dopravní nehodě kamionu na 167. kilometru D1 ve směru na Prahu. Z opačné strany k události vyjeli hasiči Kraje Vysočina ze stanice Velká Bíteš.

Hasiči z Rosic zjistili, že nehoda je ve skutečnosti až na 171. kilometru a na dálnici se tvoří značná kolona. Provoz blokovala dopravní nehoda slovenského kamionu, který prorazil středová svodidla a zůstal stát částečně v obou směrech dálnice. Při nehodě se zkroutil návěs kamionu a hrozilo jeho převrácení na bok. Opíral se totiž pouze o kola na pravé straně.

Hasiči po příjezdu zajistili místo nehody a pomocí speciálních tyčí zabezpečili návěs proti převrácení. Jednotka ze sousedního kraje jistila místo nehody v opačném směru dálnice.

Z porušené nádrže kamionu začala po nehodě unikat nafta. Asi třicet litrů jí uniklo do travnatého středového pásu. Jednotka proto přes operační středisko informovala orgány životního prostředí. Zbývající naftu hasiči přečerpali do druhé neporušené nádrže a zastavili tak další únik.

Během zásahu byl provoz v obou směrech dálnice omezen. K vyproštění kamionu a překládce jeho nákladu přijela specializovaná firma. Hasiči po vyproštění vozidla uklidili dálnici a v 18.42 byla dálnice ve směru na Brno plně zprůjezdněna. V 19.07 se jednotka HZS JMK ze stanice Rosice vrátila na základnu.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet