Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Drážní hasiči z Prahy převzali novou cisternu Scania, nástavbu vyrobili ve Slatiňanech

Jednotka HZS SŽDC Praha získala novinku do svého vozového parku v podobě cisternové automobilové stříkačky CAS 20 na podvozku Scania 4×4 s nástavbou od firmy SPS – THZ Slatiňany.

Převzetí vozidla probíhalo od ranních hodin dne 8. 2. 2013 v továrních halách výrobce. Po nezbytných úkonech, spočívajících v kontrole vybavení, se přešlo k samotné cisterně a seznámení se s požární nástavbou a zabudovaným zařízením.

Přebírajícím hasičům bylo zástupcem SPS – THZ vysvětleno ovládání čerpadla, elektrocentrály, osvětlovacího stožáru a vyzkoušelo se vše mechanické. Po několik hodinách přišla na řadu podvozková část, tu předvedl pracovník domácího zastoupení automobilky Scania.

Odpoledne následovalo praktické vyzkoušení funkčnosti čerpacího zařízení a armatur včetně odnímatelné lafety, a po finální „papírové“ proceduře vyrazilo 440 koní pod kapotou Scanie s osádkou v podobě dvou směnových garážmistrů a velitele čety na svou základnu v hlavním městě. Při té příležitosti se Scania nepřímo zúčastnila i prvního zásahu, neboť cestou domů potkala své kolegy na železniční zastávce v pražských Strašnicích, kde došlo k usmrcení osoby projíždějícím rychlíkem.

Automobil je zatím jen částečně vybaven a jeho zařazení do výjezdu je závislé na tom, jak rychle se na jeho obsluhu zaškolí i ostatní strojníci a hasiči pražské jednotky HZS SŽDC. Podrobný článek o něm vám tak přineseme později.

Po pražské jednotce dostane téměř identickou cisternu Scania/SPS také osádka plzeňské stanice HZS SŽDC. Její předání je otázkou několika dní. Od cisterny pro Prahu se bude lišit prakticky jen drobnou změnou v rozmístění vybavení, které je ve vozech uloženo dle potřeb té které jednotky.

Sdílet