Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

STAVÍME CISTERNU: Vybrali jsme materiál pro nástavbu vozu

Blížíme se ke konci výběru „těch velkých“ věcí naší ideální cisterny. V minulých dílech tohoto unikátního seriálu jsme zvolili kola, podvozek, motor s převodovkou i kabinu. Dnes si nastíníme možnosti volby materiálu pro nástavbu.


VÝBĚR


Stavba hasičských nástaveb se dnes dostala do tří určitých větví a z těch budeme volit svou nástavbu i my.

Tou první je nástavba ocelová, svařovaná z profilů, olepena plechem a nádržemi z nerezavějící o­celi.

Druhou je dnes v tuzemsku nejrozšířenější – hliník. Montované hliníkové profily a na nich nalepený hliníkový plech je konstrukce, kterou najdeme na většině nově pořizovaných vozidel. I zde se pro nádrže uplatňuje především nerezavějící ocel.

Třetí možností pro naši volbu je plast. V plastové nástavbě je obvyklé mít ze stejného materiálu i nádrže, budeme tedy v této možnosti počítat právě se zmíněnou variantou.


ROZHODNUTÍ


Pro naše vozidlo jsme opět po několika debatách v rámci redakce zvolili nástavbu z laminovaných polymerních kompozitů, včetně nádrží na vodu a pěnidlo. Výrobu bychom zadali opět do zahraničí – k polskému ISS Wawrzaszek.

Kompozitovou nástavbu jsme zvolili pro její životnost, odolnost, snadnou opravitelnost a drobnou roli si v naší úvaze zahrály také designové možnosti této technologie.

Sdílet
Seriál: POŽÁRY.cz staví cisternu pro Spodní Břízu