Středa 8. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

„Těžký kulomet“ u ruských hasičů

Požár např. autogenové soupravy znamená vždy pro zasahující hasiče velké riziko a nebezpečí. Ne vždy je možné se při hašení dostatečně ukrýt či bezpečně umístit přenosnou lafetu. V Moskvě mají však jednoduché řešení této situace.

Při svém brouzdání po Internetu jsem narazil na vskutku pozoruhodnou věc. První myšlenka byla, že jsem objevil dělo u hasičů. Normální, klasický kanón či spíše těžký kulomet. Po bližším ohledání fotek mi došlo, co že to vlastně je.

Červeno-bílá věc na jednoosém kolovém podvozku s mohutným krycím plátem pancéřové oceli opravdu na první pohled připomíná vojenský kanón nebo ještě více těžký kulomet. Je to však jen zdánlivá podoba. Jedná se totiž o hasičský mobilní kryt, používaný při hašení požárů tlakových nádob, jako jsou plynové láhve atd. a i dalších podobných věcí, hrozících explozí s možností zasáhnout přítomné hasiče střepinami. Protože ne vždy je možné se u tohoto druhu zásahu bezpečně krýt a přitom provádět hasební práce, pořídil si hasičský sbor ruského města Moskva tento mobilní ochranný kryt pro zasahující hasiče. Vozí se jako klasický přívěsný vozík (on to vlastně i je…) za hasičským automobilem a je v něm umístěna stabilní otočná lafeta. Když tedy dojde k zásahu na hořící tlakové nádoby, kryt se jednoduše přiveze na místo případu, za neustálého krytí hasičů se přistaví do určené polohy a jde se hasit či ochlazovat. Osobně mi to přijde jako velmi jednoduché a levné, přitom skutečně bezpečné řešení vzniklé situace při těchto pro hasiče nebezpečných zásazích. Nepodařilo se mi bohužel zjistit, zda se jedná o výrobek některé z ruských firem, zabývajících se požární technikou, či je to výroba tzv. samodomo. Tedy pomůcka vyrobená hasiči na útvaru svépomocí (i když k této variantě se kloním spíše).

Již jsem se setkal např. s použitím obrněného transportéru, z jehož dveří či oken stříkala proudnice na tlakové nádoby, ve světě i se speciálně upraveným tankem, ale s „civilním kanónem“ ještě nikoliv. Přitom je to jednoduchý a účelný výrobek. Ne nadarmo se říká, že právě v jednoduchosti je krása, v tomto případě účelnost, že. Sice to na pohled nevypadá bůhví jak moderně, ale účelnost tam je. Myslím si, že taková pomůcka by se uplatnila i u nás.

Autor fotografii: Igor Žukov, Rusko
Sdílet