Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachraňovali havrana

Hasiči v Moravskoslezském kraji již letos několikrát vysvobozovali psy, srnky či poštolky, ale letošní interní statistiky dosud ani jednou nezmiňovaly havrany, vrány, kavky či straky, natož to, že by se jejich záchrana uskutečnila přímo nad rušnou městskou křižovatkou. Do čtvrtečního odpoledne 7. 12. 2006.

Na záchranu dospělého havrana, visícího na stromě, vyrazili ve čtvrtek odpoledne profesionální hasiči ze stanice v Ostravě-Hrabůvce. Neznámý ochránce přírody a živých tvorů na ostravské Centrum tísňového volání omylem uvedl, že havran visí u restaurace Dakota u Plzeňské ulice. Po důkladné prohlídce okolí ale hasiči žádného bezmocného tvora neobjevili. Záměna názvů dvou ostravských restaurací tak mohla způsobit malou přírodní tragédii.

Když se po Plzeňské ulici vraceli s nepořízenou na stanici, přece jen havrana objevili, ale až několik desítek metrů od Dakoty, na rušné světelné křižovatce s Čujkovovou ulicí. Místu se říká „U Helbicha“ podle jiné vyhlášené restaurace. Havran visel za křídlo na silonové niti, zřejmě od papírového draka, a to na vzrostlém stromě přímo nad křižovatkou, nad silnicí ve směru z Mošnova do centra krajského města. Marně se snažil vzlétnout, a tak se dostat ze silonového zajetí.

Záchranáři rychle povolali z nedaleké hasičské stanice v Ostravě-Zábřehu automobilový žebřík a po jeho příjezdu okamžitě vyjeli nahoru v koši. Měli jen běžné zásahové rukavice. Černého ptáka vysvobodili z nitě zasunuté za křídlo během chvilky. „Bylo vidět, že havran okamžitě ucítil úlevu. A po pohlazení se zklidnil. Když jsme jej snášeli po žebříku dolů, sice cvakal zobákem, ale jen naprázdno, nikoho se ani nedotkl, asi jen tak platonicky vyhrožoval. Dole jsme jej pustili do trávy, zraněný nebyl a uletěl,“ řekl velitel zásahu.

Hasiči museli zastavit dopravu v jednom směru, ale jen na chvíli. „Zásah byl bleskový,“ poznamenal spokojeně velitel jednotky.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet