Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kamion zaklíněný do protihlukové stěny pomáhali brněnským hasičům vyprostit kolegové z Hlučína

Jednotky HZS JMK ze stanice Slavkov, Bučovice a Lidická v Brně vyjely krátce před půlnocí 12. února k dopravní nehodě kamionu u Slavkova na Brněnsku. Na místě hasiči našli slovenský kamion převážející asi 25 tun papíru, který havaroval do protihlukové stěny u výjezdu ze Slavkova na silnici I/50.

Kamion jel ve směru na Brno, dostal se pod stoupáním za obcí do protisměru a probořil a částečně poničil protihlukovou bariéru na kraji vozovky. Ze zdevastované kabiny vystoupil řidič bez zranění.

Jednotky provedly zajištění místa nehody na frekventované komunikaci a zasypali uniklé provozní kapaliny sorbentem. Jednotka z Bučovic byla během zásahu odvolána operačním a informačním střediskem HZS JMK k další dopravní nehodě.

Hasiče následně čekal nelehký úkol. K vyproštění těžkého kamionu se na místo dostavil speciální vyprošťovací automobil Záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína. Tato technika je vzhledem ke kalamitnímu sněhovému počasí dočasně dislokována na požární stanici ve Vyškově.

O půl šesté ráno se podařilo havarovaný kamion vyprostit. K odtahu vraku byla povolána specializovaná fir­ma.

Během zásahu byla dočasně uzavřena komunikace I/50 a tvořily se zde značné kolony. Po příjezdu policie předali hasiči usměrňování dopravy příslušníkům PČR.

Vzhledem k délce zásahu zajistil velitel ve spolupráci s operačním střediskem dovoz stravy pro zasahující hasiče. Po odtažení vraku hasiči vyčistili vozovku od střepů a v 9.28 hodin se jednotka HZS ze Slavkova vrátila zpět na základnu.

Jednotky na místě zásahu:

  • PS Lidická,
  • PS BVV,
  • PS Bučovice,
  • PS Slavkov
  • ZÚ Hlučín
Sdílet