Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Úterý v Královéhradeckém kraji bylo ve znamení dopravních nehod, hasiči zasahovali u dvou desítek případů

Intenzivní sněhové přeháňky komplikovaly včera 12. února dopravu v celém Královéhradeckém kraji. Sněhová pokrývka na silnicích způsobila desítky dopravních nehod.

Hasiči Královéhradeckého kraje zasahovali během celého dne u dvou desítek nehod. Jen do 13. hodiny pomáhali u třinácti dopravních nehod (viz tisková zpráva ze dne 12.2.) nejen v Královéhradeckém kraji, ale také na Liberecku. Během odpoledne a večera vyjeli k dalším nehodám autobusů, nákladních a osobních vozidel.

Územní odbor Hradec Králové

Ve 12.46 hodin vyjeli profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové k dopravní nehodě, která se stala v ulici Chelčického v Hradci Králové. Při srážce autobusu MHD s posypovou multikárou nebyl nikdo zraněn. Hasiči zasypali provozní náplně, které unikly ze sypače.

Dvě jednotky profesionálních hasičů z Nového Bydžova a dobrovolných hasičů z Chlumce nad Cidlinou vyjely včera vpodvečer k další dopravní nehodě, která se stala na 70. kilometru dálnice D11 ve směru na Hradec Králové.

Osmadvacetiletý řidič osobního vozidla Ciotrën Berlingo vyjel z dálnice do pole, kde se převrátil na bok. Muž utrpěl drobná poranění, která mu na místě ošetřili hasiči. Přivolání záchranné služby mladý řidič odmítl. Zasahující hasiči zabezpečili osobní auto proti požáru a odpojili autobaterii. Z poškozeného auta neunikly žádné provozní náplně, které by se dostaly do půdy. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

Územní odbor Rychnov nad Kněžnou

Profesionální hasiči z Dobrušky a dobrovolní hasiči z Nového Města nad Metují vyjeli ve 13:42 hodin k dopravní nehodě autobusu na silnici č. I/14 u obce Běstviny. Řidič autobusu Iveco sjel kvůli kluzké vozovce do příkopu. Nikdo z šestnácti cestujících ani řidič nebyli zraněni. Pro pasažéry přijel náhradní autobus, který je z místa nehody odvezl. Hasiči pomocí tažné tyče vyprostili autobus a odstavili jej mimo vozovku.

K další dopravní nehodě autobusu došlo odpoledne na silnici č. 3172 mezi obcemi Borohrádek a Malá Čermná. Po střetu s osobním vozidlem Ford Escort skončil autobus Mercedes Benz nakloněný v příkopu, osobní auto zablokovalo napříč celou vozovku. Na místo události vyjeli v 15:43 hodin profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou, dobrovolní hasiči z Rychnova nad Kněžnou a Borohrádku. Uvnitř autobusu cestovalo osm dětí, které se kvůli zablokovaným dveřím nemohly dostat ven.

Nikdo neutrpěl zranění. Hasiči odhrnuli sníh u dveří nakloněného autobusu a následně se řidiči podařilo otevřít prostřední dveře. Všichni cestující v pořádku vystoupili. Jednačtyřicetiletá žena za volantem osobního vozidla si stěžovala na bolesti na hrudníku. Hasiči ji poskytli předlékařskou pomoc a posadili ji do hasičské cisterny. Na místo přivolali záchrannou službu, která si ženu převzala do péče a transportovala do nemocnice. Po zadokumentování události Policií ČR hasiči vyprostili autobus z příkopu a osobní auto pomohli naložit na odtah. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

Územní odbor Trutnov

K dopravní nehodě osobního vozidla vyjeli včera po 14. hodině profesionální hasiči z Trutnova a dobrovolní hasiči z Hajnice do obce Kocbeře. Řidič osobního vozidla Škoda Fabia sjel mimo vozovku do lesa. Nehoda se obešla bez zranění. Hasiči zkontrolovali osobní auto a zajistili jej proti požáru a úniku provozních náplní.

Profesionální hasiči ze Dvora Králové nad Labem zasahovali u dopravní nehody, která se stala také po 14. hodině na silnici mezi Bílou Třemešnou a Novou Pakou. Při srážce dvou osobních vozidel byl jeden člověk zraněn. Hasiči provedli protipožární opatření u vozidel a zajistili je proti úniku provozních náplní.

Územní odbor Náchod

Profesionální hasiči z Jaroměře vyjeli k vyproštění uvízlého kamionu na obchvatu České Skalice. Na místo byli povoláni také kolegové z Náchoda, kteří už ale nemuseli zasahovat. Jaroměřští hasiči vytáhli kamion vlastními prostředky.

Územní odbor Jičín

Dobrovolní hasiči z Miletína vyjeli k vyproštění autobusu z příkopu u obce Rohoznice. Autobus byl vyproštěn pomocí nakladače. Při nehodě nebyl nikdo zraněn.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet