Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dräger: Jak se fotí produkty aneb nová přilba v hlavní roli

Firma Dräger přichází s novou hasičskou přilbou HPS7000 a i v tomto případě platí, že bez propagace a promo materiálů se na trh vstoupit nedá, což se bez dostatku kvalitních fotek neobejde. Dräger si pro nafocení této novinky vybral mezi několika nabídkami z Německa, Holandska a Dánska ohňový polygon ve Zbirohu, který díky tomu v propagačních materiálech zprostředkovaně “zažijí” hasiči po celém světě. Server POŽÁRY.cz byl pochopitelně u toho a přináší vám tak „film o filmu“.

Koncem listopadu loňského roku se za velmi pošmourného počasí uskutečnila ve výcvikovém centru Zbiroh neobvyklá akce. Jednalo se o produktové focení hasičské přilby Dräger HPS 7000, která v nejbližších týdnech zamíří na trh.

Do práce se zde pustil realizační tým s německým fotografem Patrickem Ohligschlägerem, přičemž o scénář se postarali jak členové tohoto týmu, tak i hasiči z HZS Plzeňského kraje v čele s Honzou Horou.

Vše začalo v předvečer “ostrého” výkopu obhlídkou lokality s představením všech možností, které jsou zde k dispozici a následnou “válečnou” poradou s budoucími aktéry tohoto “ohnivého představení”. Poté přišla na řadu kompletace vzorků, příprava a kontrola fotografického nádobíčka a hned po večeři “hajdy na kutě”, ať jsou ráno všichni čerství.

Pracovní den začal hašením impozantního požáru plynového potrubí, kde se postupně vystřídalo na hlavách hasičů několik “sedmitisícovek” v různých barvách a provedeních. Pak přišlo na řadu focení v protichemickém obleku Dräger CPS7900 v kombinaci s termokamerou téže značky. Vše trvalo několik hodin, ale výsledek stojí za to.

Po společném obědě v „Lesance“ následovalo focení působivých zásahových scén v ohňových kontejnerech. Zde si musel fotograf, aby vydržel žár, obléknout zásahový nomexový kabát. Trochu si to ztížil tím, že si předtím „vyhodil“ rameno, ale ani bolestivé zranění mu nezabránilo v plně profesionální práci a soustředění na perfektní výsledek.

Hasiči se při focení do svých rolí vžili tak dokonale, jakoby to pro ně byl běžný zásah. Nutno poznamenat, že ke zděšení představitelů výrobce, neboť přilby tak prošly zcela neplánovaně poměrně ostrým premiérovým testem, který však přežily bez jakékoliv úhony.

Povrch helem po otření vlhkým hadrem nejevil žádné známky poškození, což udivilo pro změnu zásah imitující hasiče, zvyklé na to, že při stejně náročných činnostech v polygonu během běžného výcviku musí přes svoje přilby použít ochranné nomexové potahy.

Závěr prvního dne patřil požáru v garáži, kdy byl fotograf Patrick doslova ve svém živlu a předvedl skutečné profesionální mistrovství. Ve skutečnosti zde totiž v tomto případě vůbec nehořelo, přičemž potřebnou atmosféru zde vytvořila promyšlená hra světel v kombinaci s umělým kouřem z vyvíječe.

Sami můžete posoudit, jak se to projevilo na výsledných snímcích. Při této akci měli na sobě hasiči 4-hodinové kyslíkové dýchací přístroje se stěračem v masce, který je u cirkulačního dýchacího přístroje při dlouhodobějším zásahu nezbytný. A vzhledem k tomu, že se focení garážového požáru protáhlo, přišla tato stěračová pomůcka vhod.

Po skončení celodenní náročné práce se lidé z realizačního týmu velmi uznale rozhovořili o prvotřídní práci hasičů z Rokycan a Plzně a v kontextu toho, že již pár ohňových polygonů v rámci své práce navštívili, na adresu toho zbirožského nešetřili superlativy. Dle jejich mínění je i díky perfektní spolupráci hasičů tím nejlepším, kde zatím fotili, což bude jistě znát i na výsledcích této „mise“.

Náročný den byl za námi a další, s nejistou předpovědí počasí, nás čekal. Bylo naplánováno finální focení, tentokrát na rokycanské požární stanici, kde se objevila v akci při zásahu na dopravní nehodu i přilba Dräger HPS 3100, která se používá na všechny typy zásahů s výjimkou vnitřních požárů. Krom toho se fotili hasiči jakoby po zásahu v šatně a na závěr bylo naplánováno focení imaginární jízdy k případu.

První přišla na řadu šatna. Nejprve se prostor musel nasvítit dle potřeb a pak už šlo vše prakticky samo. Vystřídala se zde dvojice pózujících hasičů, resp. hasič a hasička. Toto foceni bylo hotové za nepoměrně kratší dobu, než zabraly přípravy.

Další ve scénáři byla dopravní nehoda. Při ní pozlobil přítomné vrak automobilu. Dveře se prostě zavřít nedařilo a tak své vykonal rozbrus a šikovné ruce hasičů. V roli zraněné figurantky se zde představila Steffi, členka týmu firmy Dräger.

Nebýt mizerného počasí, vyšlo vše na výbornou, nicméně podle hesla “když se chce, tak to jde” se focení této akční scény přes značné prochladnutí všech aktérů nakonec opět podařilo – jak taky jinak, když bez potřebných snímků se odjet nedalo, počasí, nepočasí… S povděkem se kvitoval azyl v teplé garáži, stejně jako sendviče z místního supermarketu.

Z garáží už se naštěstí nevylezlo, neboť poslední část fotografování se uskutečnila přímo v nich. Hlavní roli zde sehrála zásahová tatrovka a čtveřice hasičů, představující posádku při jízdě k zásahu – zde bohužel na naše poměry v poněkud abstraktní barevné sestavě přileb, která příliš neodpovídá českým pravidlům.

“Jednoruký fotograf”, jak se Patrickovi začalo v žertu interně říkat, zde i přes svůj nepříjemný hendikep opět předváděl krkolomné pozice, aby byl výsledný efekt co nejlepší.

Že se vše povedlo, je zbytečné opakovat. Ostatně, jakmile budou k dispozici oficiální materiály k přilbě Dräger HPS 7000, přesvědčíte se o tom i vy. Zatím se můžete podívat na redakční fotografie z akce a jejich srovnání s realitou, zachycenou fotografem Patrickem Ohligschlägerem.

Může vyvstat otázka, proč byl vybrán zrovna zbirožský polygon. Přestože tato “mise” nebyla pro firmu zdarma (s HZS bylo dopředu vzájemně sjednáno protiplnění na základě darovací smlouvy), odpověď na ní je snadná. Jednak poskytuje dokonalou iluzi prostředí, ve kterém budou tyto helmy sloužit svým uživatelům a nezanedbatelným faktem je i to, že právě tyto přilby se budou vyrábět v chomutovské továrně firmy Dräger.

Reálné foto a část prospektu nové přilby

Samotného hlavního hrdinu této reportáže, novou hasičskou přilbu Dräger HPS 7000, vám podrobně představíme, jakmile bude oficiálně uvedena na trh.

Sdílet