Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tragické požáry zdravotnických zařízení v Rusku

O víkendu zahynulo při tragických požárech neuropsychiatrické kliniky v Kemerovské oblasti a v centru drogově závislých v Moskvě nejméně 54 osob. Ilustrační foto.

První případ při kterém zahynulo 45 žen, se stal v noci z pátku na sobotu v ruské metropoli, je o to tragičtější, že personál centra drogově závislých včas nezavolal moskevské hasiče a nedokázal evakuovat pacienty léčebny, když ještě požár nebyl zcela rozšířený po objektu budovy. Dle vyšetřovatelů byla nalezená ženská těla v polohách, svědčících o jejím snažení utéct z plamenů a kouře. Bohužel jim v tom zabránily mříže na oknech. Boj hasičů s plameny trval dvě hodiny. Z objektu bylo více jak 200 osob evakuovaných a v nemocnicích skončilo kvůli nadýchání zplodinami kouře několik desítek osob.

Druhý požár se stal dnešní noci v objektu neuropsychiatrické kliniky ve městě Tajga, nacházejícím se v Kemerovské oblasti na Sibiři. Zahynulo při něm nejméně devět osob a mnoho dalších bylo zraněno. Evakuováno bylo také více jek 200 osob. Požár zasáhl plochu o rozloze 600 čtverečních metrů v budově a 1200 metrů čtverečních střechy. Stejně jako u požáru v Moskvě se i zde spekuluje nad příčinou. Jako jedna z možných se vyšetřovatelům jeví žhářství.

Do třetice hořelo rovněž v neuropsychi­atrické léčebně. Ta se nalézá ve vesnici Trojanovo v Tverské oblasti asi 200 kilometrů severozápadně od ruské metropole. U tohoto požáru, který vznikl pravděpodobně od zkratu na elektrickém vedení, nepřišel naštěstí o život nikdo. Právě zde se projevila dobrá spolupráce při evakuaci pacientů mezi hasiči a zdravotnickým personálem. Evakuováno bylo všech celkem 303 pacientů, z toho téměř čtyři desítky imobilních.
Nepřipomíná vám to český film režiséra Filipa Renče Requiem pro panenku?

Info: iDNES, Novinky.cz, web
Sdílet