Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nové „dlouhé“ Terrno v Pečkách

Hasičský sbor města Pečky dnes převzal zbrusu novou casku na podvozku Tatra Terrno 6×6. Je to první automobil tohoto typu, který slouží u hasičů v naší republice.

Náš server byl pozván k dobrovolným hasičům města Pečky – JPO II k převzetí nového automobilu do jejich služeb. Tomu se tak stalo dnes, 11. 12. 2006 krátce před polednem. Napětí přítomných hasičů ještě více zostřila dopravní situace, takže nové Terrno dorazilo s mírným zpožděním. Když se před vjezdem na jejich stanici objevila Octavia s panem Trojákem z THT Polička a vzápětí dorazila i Tatra, očekávaná chvíle nastala. Nový vůz stál na dvoře. Osobně jsem na něj byl velmi zvědavý, neboť Terrno v provedení 6×6 se do služeb českých hasičů dostalo vůbec poprvé. Na první pohled bylo jasné, že je to vskutku skvělý automobil, vyrobený přesně dle přání hasičů města Pečky.

Ihned se kolem něj doslova sesypal dav lidí. Každý se chtěl na Tatru podívat blíže. Kabina je klasická, jak ji známe z Terrna 4×4. Tedy prodloužená pro osádku 1+5. V sedadlech jsou integrovány držáky dýchacích přístrojů Pluto, držák je i v přední sedačce velitele. Dále tam najdeme držáky nápojů, svítilny, RDST a ovládání VRZu Tesla. V přední části najdeme lanový naviják a pod ním je kropící lišta. V nástavbě je celkem 7 skříní na požární vybavení, to obsahuje např. plovoucí čerpadlo, motorovou pilu, přetlakovou ventilaci Papin, kufry s nářadím včetně elektro, vysokotlaký naviják s 60 m hadicí, osvětlovací stožár Teklite s elektrocentrálou Neec 4, lékárnu, žárové obleky, hadicové příslušenství, ženijní nářadí, džberovou stříkačku, hydrantové příslušenství a v zadní části je namontováno kombinované čerpadlo Godiva. Nádrže jsou o objemu 6 000 l vody a 400 l pěnidla. Na střeše nástavby najdeme sadu hliníkových nastavovacích žebříků, savice, lafetu, polní nosítka, barely na sorbent, přenosné reflektory, přejezdové můstky atd. Vozidlo je v barevném provedení v souladu s vyhláškou 49/2003 Sb. Výstražné světelné zařízení tvoří trojice zábleskových majáků modré barvy typu Tesla Holomý VMM 024 F s ovládací skřínkou AZJ 530A. Majáky doplňuje dvojice přídavných LED světel v přední části. LEDky jsou i v zadní části, i když oranžové. Malé oranžové jsou ostatně po celém obvodu vozidla.

Po prohlídce vozidla nastala kontrola jeho vybavení a po ní „papírové“ předání resp. převzetí. Cena tohoto automobilu je ± 7 200 000,– Kč včetně DPH. Částku 2 000 000,– Kč činila účelová dotace na požární techniku MV-GŘ HZS ČR, zbytek doplatil MÚ Pečky. Některé vybavení dodal jeho výrobce, tedy THT Polička, něco je dodáno hasiči. Další vybavení bude dodáno později.

Než bude vozidlo zařazeno do výjezdu, musí ještě absolvovat technickou certifikaci v ústavu TUPO a pochopitelně najezdit nutné kilometry.

Berte tento článek jen jako informační o novém automobilu ve službách hasičů města Pečky (nacházející se nedaleko Kolína). Podrobnější včetně detailních technických údajů bude následovat při slavnostním zařazení do výjezdu jednotky. Jestliže jsem psal u článku o cisterně SDH Rtyně na podvozku Tatra 815 6×6 s dlouhou kabinou, že je to ideální automobil pro dobrovolné jednotky – dostatek vody i místa pro osádku 1+5, měl jsem jistě pravdu, ale toto nové Terrno je ještě lepší. Ano, pochopitelně, je to oproti rtyňskému nový automobil, tudy by však mohla vést cesta…
Sdílet