Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V pardubické věznici dnes cvičně hořelo

Dnes, 11. prosince 2006, v 9:06 hodin vypukl požár v pardubické věznici. Nejednalo se o skutečný požár, ale o taktické cvičení. Celé cvičení se odehrávalo v budově, která slouží jako ubytovací zařízení pro vězně.

Požár vznikl ve 2. NP ubytovacího zařízení věznice. Příčinou vzniku požáru bylo úmyslné zapálení vybavení cely. V době vzniku požáru se v budově, kde hořelo, nacházelo celkem 43 vězňů. Požár zpozoroval dozorčí a okamžitě vyhlásil požární poplach. Informoval požární hlídku, která postupovala podle interních předpisů věznice. O požáru byli informováni hasiči, kteří ihned vyjeli na místo. Zahájena byla evakuace vězňů z budovy, kde se uskutečnilo jejich sčítání. Při sčítání vězňů se zjistilo, že jeden chybí. Vězeň zůstal v zakouřeném prostředí 2. NP.

Velitel zásahu nechal vytvořit průzkumné skupiny, které se vybavily dýchací technikou s vyváděcí automatikou a záchrannými nosítky. Současně s touto průzkumnou skupinou se do 2. NP vydala druhá průzkumná skupina, která měla za úkol zlikvidovat požár. Další skupina hasičů vnikla do cely pomocí automobilového žebříku. S sebou měli hasiči nejen dýchací techniku, ale i rozbrušovací pilu, potřebnou k překonání mříží na okně. Do budovy tak hasiči vnikli oknem, které bylo přímo naproti zasažené cele. Vězeň, nadýchaný jedovatých zplodin, byl nalezen a pomocí nosítek a vyváděcí automatiky (dýchací maska) byl ze zasažených prostor vynesen. Vězeň byl při vědomí a po vynesení ze zakouřených prostor byl předán Zdravotnické záchranné službě.

Pardubičtí hasiči se rozhodli seznámit s neznámým prostředím věznice, a to po požáru v brněnské věznici, kde hořelo 23. září.
Cílem cvičení bylo seznámit příslušníky s problematikou zásahu na střežený objekt věznice, ověřit si spolupráci příslušníků a zaměstnanců vězeňské správy s příslušníky a členy jednotek požární ochrany a prověřit schopnosti zasahujících osob.


por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet