Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při nehodě bylo zraněno pět lidí

V neděli 10. prosince hasiči v Jihomoravském kraji zasahovali u 11 událostí, z toho třikrát u požárů, třikrát u dopravních nehod, dále vyjížděli ke třem technickým zásahům a dvakrát odstraňovali následky úniku nebezpečných látek (skvrna oleje na parkovišti ve Vltavské ul. v Brně-Starém Lískovci a skvrny na hladině Svratky).


Na 10 tisíc korun vyšetřovatel předběžně vyčíslil škodu způsobenou požárem ve stropním prostoru administrativní budovy ve Slovanské ulici ve Slavkově u Brna. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen minutu před 14. hodinou, na místo vyjely dvě jednotky hasičů a vzhledem k rozsahu požáru zasahovala jen jedna z nich. Jednalo se o požár v mezistřešním prostoru a v obvodovém plášti budovy, kde hořelo na ploše jednoho čtverečního metru. Hasiči po vypnutí el. proudu museli pomocí motorové pily a sekery rozebrat podhled a dřevěné obložení stěny. Požár za 30 minut uhasili pomocí vysokotlakého proudu a prostory odvětrali od kouře. Příčinou vzniku požáru byla zřejmě technická závada.
K hořícímu vraku auta hasiči před 13. hodinou vyjížděli do Svitavské ulice v Brně-Husovicích. Vrak Škody na prostranství u vozovky dopravního podniku před příjezdem jednotky HZS práškovým přístrojem hasil zaměstnanec DPmB. Hasiči oheň dohasili vysokotlakým proudem. Vrak zřejmě někdo úmyslně zapálil, škoda nevznikla.
Před polednem hasiči vyjížděli k požáru chaty v obci Mouchnice na Vyškovsku. Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 11:45 hodin a na místo vyjely dvě jednotky hasičů. Průzkum ukázal, že nejde o požár chaty, ale hoří dřevěná budka, kterou si na stromě vybudovaly děti na hraní. Oheň částečně zasáhl i strom. Požár pomocí vysokotlakého proudu hasiči lokalizovali ve 12:08 hodin a zlikvidovali za dalších 30 minut. Škoda nebyla vyčíslena.
Pět lidí, z toho jedno dítě, bylo večer zraněno při dopravní nehodě dvou aut na silnici č. 430 u Holubic na Vyškovsku, kde se na křižovatce s odbočkou na Slavkov srazila vozidla Škoda 120 a Renault Megane. Nehoda byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 19:30 hodin. Ve škodovce zůstal na sedadle spolujezdce zaklíněn muž, kterého hasiči pomocí hydraulického nářadí vyprostili. Zraněni byli i další čtyři lidé ze škodovky, dítě utrpělo zranění na hlavě. Všem zraněným hasiči poskytli první pomoc a předali je zdravotníkům. U obou vozidel hasiči udělali protipožární opatření a odpojili baterie, u vozidla Renault, upraveného na plynový pohon, zastavili přívod paliva. Místo havárie také nasvítili pomocí elektrocentrály a regulovali dopravu. Uniklé provozní náplně hasiči zasypali sorbentem a pomohli při naložení aut k odtahu.
Na silnici mezi Hrušovany u Brna a Židlochovicemi na Brněnsku hasiči zasahovali při odstraňování následků nehody vozidla Opel Astra. Při nehodě, která byla operačnímu středisku HZS ohlášena ve 4:56 hodin, auto narazilo do stromu a přední částí zůstalo v příkopu. Zraněný 34letý řidič byl při příjezdu jednotky HZS mimo vozidlo. Hasiči mu poskytli předlékařskou pomoc a po příjezdu sanitky ho předali do péče zdravotníků. Na autě udělali protipožární opatření a odpojili baterii, únik provozních kapalin nebyl zjištěn.
Po 7. hodině hasiči vyjížděli k nehodě vozidla Škoda 120 u Dyjákovic na Znojemsku. Zraněný 18letý řidič byl při příjezdu jednotky HZS mimo vozidlo. Spolujezdce, který zůstal zaklíněn v kabině, hasiči vystříhali hydraulickým vyprošťovacím nářadím a oba předali zdravotníkům. U auta udělali protipožární opatření, odpojili baterii a z okolí posbírali osobní věci obou zraněných.
Nornou stěnou hasiči v neděli dopoledne přehradili řeku Svratku v Rajhradicích na Brněnsku. V 9:24 hodin byl operačnímu středisku HZS ohlášen nález skvrn po ropných látkách na hladině řeky v okolí obchodního centra Avion. O události bylo informováno Povodí Moravy a také odbor životního prostředí MÚ v Židlochovicích. V místě nálezu ropných skvrn hasiči na vodu spustili člun a při průzkumu zjistili, že látka na hladině sice připomíná ropný produkt, ale není mastná, nemá charakteristický zápach a rychle mizí. Po konzultaci s odborníky hasiči nornou stěnu v Rajhradicích rozebrali a zásah ukončili.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet