Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hra dětí skončila požárem

Dne 11. 12. 2006 ve 14:23 hod. byli hasiči informováni o požáru hospodářského stavení v Buchlovicích. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami. Na místě bylo zjištěno, že ve stodole u rodinného domu došlo k požáru pod střechou v prvním patře.

Před příjezdem hasičů se snažil požár uhasit senior, který použil zahradní hadici. Po příjezdu hasičů bylo nataženo vodní vedení a požár byl postupně lokalizován a uhašen. Hasičům se podařilo zabránit rozšíření požáru na celé stavení, na uskladněnou slámu a uložený materiál. Po uhašení plamenů hasiči vyházeli ohořelou slámu ze stodoly ven. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Na místo byla povolána také místní jednotka sboru dobrovolných hasičů, která však nevyjela pro poruchu na vozidle.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů bylo místo požáru ohledáno. Šetřením bylo zjištěno, že požár byl založen pravděpodobně nedbalostí dětí při hře se zápalkami. Požár zničil část uskladněné slámy, polystyren, ale i část dřevěného stropu a obložení štítu střechy. Vyšetřovatel požádal policii o pomoc při pátrání po pachateli. Požárem způsobená škoda nebyla pro potřeby vyšetřování vyčíslena. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty majetku za 300 000 Kč.

Policejní hlídka rozjela krátké místní pátrání, na jehož konci byl zjištěn pachatel. Malý školák byl nalezen u svého kamaráda. K činu se přiznal a poskytl vyšetřovateli hasičů vysvětlení.

Když ho se jeho o rok mladším kamarádem přestaly bavit hry na počítači, tak si šli oba společně krátit čas do stodoly. Mladší z chlapců vytáhl sirky a zanedlouho došlo k malému požáru slámy a polystyrenu. Tento malý požár oba chlapci společně uhasili, ale po krátké chvíli začala sláma znovu hořet. Ve strachu pak obě děti utekly ze stodoly ke kamarádovi domů, kde je později našla hlídka.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Podobné případy požárů, které vzniknou při hře dětí se zápalkami nebo otevřeným ohněm, patří v našem kraji k naprosto výjimečným. Podíl dětí do 15 let se na vzniku požáru pohybuje od jednoho do dvou procent ze všech hlášených případů. Je to dost významná změna oproti dřívějším desetiletím, kdy děti zakládaly daleko více požárů. Hlavním důvodem je pravděpodobně změna cílové zábavy u dětí, při které v posledních letech převládají moderní civilizační a elektronické hry. Svůj podíl sehrává i dlouhodobá výchova a prevence před požáry u dětí.

Zlínský kraj
rok 2005 – celkový počet požárů v kraji – 707 / počet požárů u dětí do 15 let – 9

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet