Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

ROZHOVOR: Daniel postavil už tři hasičské modely z LEGA, další má v plánu

Na serveru YouTube jsme nedávno objevili několik zajímavých videí, zachycujících hasičské (nejen) Tatry ze stavebnice LEGO v pohybu. Vyzpovídali jsme proto autora videí, vozidla samotná představíme v dalších „modelových“ článcích.


Již více než pět let zveřejňuješ na serveru YouTube videa s technikou postavenou z „dětské" stavebnice LEGO, můžeš se čtenářům našeho serveru představit trochu více než jen jako virtuální postava z internetu?

Ahoj, jmenuji se Daniel Trnka, je mi 28 let a pocházím z malého městečka nedaleko Rychnova nad Kněžnou.


Co tě ke stavění modelů z LEGA přivedlo?

V dětství jsem si jako mnoho z nás psal Ježíškovi o stavebnice LEGO a jako většina dospělých fanoušků této stavebnice jsem v ní opět našel zalíbení v dospělosti.


Předpokládám, že hasičská technika přišla tak nějak sama časem a že s hasičinou nemáš moc společného?

To je pravda, hasiče v rodině nemáme. Snažím se vždy postavit to co mě momentálně zaujme. Je pravda, že pro hasičskou techniku mám určitou slabost. Také je to dáno barevnou škálou LEGO Technic.


Jak sháníš kostičky? Existuje LEGO Digital Designer, ve kterém si člověk virtuálně postaví model a po kliknutí mu přijde domů i s návodem a potřebnými kostičkami, nebo vycházíš z různých modelů kupovaných ve „standardním" balení?

Virtuální stavění z lega samozřejmě existuje a domnívám se, že si danou věc, co postavíte můžete i objednat. Avšak s tímto způsobem nemám žádné zkušenosti. Vycházím ze standardních setů, popřípadě dokupuji konkrétní dílky. Na toto existuje specializovaný server Bricklink.com


Stačí ti pro stavbu modelu fotodokumentace z webu, nebo musíš auto vidět na živo?

Možná to bude úsměvné, ale pro Tatru AV-15 jsem čerpal inspiraci právě na vašich stránkách.


Dají se postavená auta někde vidět v reálu (výstavy, přehlídky), nebo si stavíš jen tak pro svoje potěšení a sledovanost videí na YouTube ti stačí?

S Tatrou jsem se účastnil své první výstavy, která proběhla 16. 2. 2013 v Boskovicích. Jinak vše pouze zveřejňuji na youtube.com a na československém LEGO fórum Kostky.org


Před několika dny jsi představil hasičskou Tatru AV-15, kolik času zabere stavba takového modelu? Stavíš přes den, nebo jsi převážně noční tvor?

Hrubá stavba mi zabere asi 14 dní. Doladění detailů další týden. Stavím, když je čas. Po práci, až do večera. Někdy se stane, že u toho sedím ještě v 01:00, ale to jen výjimečně.


Na zmíněném modelu jsou dokonce popisky, včetně telefonního čísla, děláš vždycky takové „věrné" modely?

Vzhledem k tomu, že byl tento model výstavní, dal jsem si více záležet :)


Když model postavíš, necháš si ho ve sbírce a dokoupíš další kostičky, nebo je to spíše chvilková záliba, po čase auto rozebereš a postavíš místo něj jiné?

S přihlédnutím k ceně komponentů by to bylo finančně neúnosné. Po té co auto nafotím, zveřejním a dostanu nápad na nové stavění model rozeberu a začnu znovu.


Je vidět, že modely jsou funkční, omezuje tě to nějak při stavbě, třeba že nemáš po ruce zrovna díly, které bys potřeboval a v případě statického modelu by to bylo jednodušší?

Statický model by byl samozřejmě jednodušší. U funkčních je potřeba vyřešit umístění motorů, přijímačů a baterií. Dále je zde problém s převody. Nic nesmí přeskakovat a vše musí být bytelné.


Jak moc dopředu se musí model promyslet? Stává se někdy, že ho musíš hodně předělávat, protože narazíš na věc, kterou jsi dopředu neodhadl?

Poté, co vymyslím, co stavět, týden až dva přemýšlím, jaké funkce a proporce bude model mít. Začínám od hnané nápravy. Pokud jsou všechny, tak od přední a ta mi více méně určí proporce modelu.


Staví se lépe Tatra, nebo ostatní? :-)

Abych pravdu řekl, Tatra je díky svým nápravám hodně složitá. Ale zase je to něco jiného a jako Čech jsem těmito vozy, dalo by se říci fascinován :)


Tvůj kanál má více než milion shlédnutí videí, některá videa atakují hranici čtvrt milionu zobrazení, odpovídá to „oblíbenosti" tebou postavených modelů? Respektive máš nějaké modely oblíbenější než jiné?

Jelikož stavím dlouho, mají některá videa na youtube před ostatními několik let náskok.

Co se mého osobního názoru týče, tak se snažím kvalitu modelů zlepšovat. Čili nejnovější jsou mé nejoblíbenější.


Pokud dobře koukám, máš za sebou už dvě hasičské Tatry (které podrobněji představíme příště), chystáš se v hasičské technice pokračovat, nebo se budeš orientovat třeba na zemní práce?

Ve skutečnosti jsem postavil již tři hasičské Tatry, ale pouze dvě z nich měly Tatrovácké nápravy. V hasičské technice budu určitě pokračovat. Nevím, jestli hned dalším modelem, ale už teď mám v hlavě dva projekty, které bych v budoucnu rád realizoval.


Díky za rozhovor.

Děkuji.

Sdílet