Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lojovičtí hasiči se dočkali nového vozu, Liazka je doveze k zásahu i s veškerým materiálem

Ve Velkých Popovicích proběhlo 9. února 2013 slavnostní předání hasičské automobilové cisterny. Tento nový vůz zakoupila obec Velké Popovice pro své hasiče z Lojovic od firmy Komet Pečky za 2 700 000 Kč.

Klíče od nového cisternového automobilu si převzal z rukou starostky M. Čermákové velitel JSDHO R. Dvořák. Před slavnostním přípitkem paní starostka poděkovala a popřála hasičům aby jim vozidlo sloužilo a aby se vždy všichni hasiči ze všech výjezdů vrátili v pořádku.

Jedná se o cisternovou automobilovou stříkačku LIAZ 101K CAS 25. Vozidlo o hmotnosti 16 tun může vozit mužstvo o počtu 8+1. Vody mají hasiči k dispozici 2,5 m3 a 400 litrů pěnidla. Vozidlo je dále mimo jiné vybaveno vysokotlakem, osvětlovacím stožárem, držáky na dýchací techniku, které jsou zabudovány v sedačkách.


Jedním z hlavních důvodů pořízení nového vozu je špatný možná až havarijní stav stávajícího vozu trambus. Dalším důvodem je i fakt, že v dnešní době hasiči už zdaleka nezasahují jen u požárů jak tomu bývalo v letech minulých.

Dnešní hasič vlastně nikdy pořádně neví co ho čeká až do okamžiku, kdy se dostane na místo zásahu. Proto je nutné sebou vozit daleko více materiálu a vybavení.

V loňském roce díky daru od firmy Janoza mohli hasiči z Lojovic obnovit a nebo nakoupit nové vybavení. A letos díky obci Velké Popovice to mají i kde vozit.


Cisternu repasovala firma KOMET Pečky. Vůz bylo zapotřebí do šroubku rozebrat. Motor byl přetěsněn, seřízen a byla na něm provedena generální oprava. Horší to bylo se zádní částí. Zde si velice šikovný tým pana Ing. Zedníka opravdu mákl.

Dopravní podnik dříve tento vůz používal jako nůžkovou plošinu na troleje. Proto bylo zapotřebí vyrobit zcela novou nádrž na vodu i pěnidlo. Veškeré police a držáky byly vyrobeny na míru včetně vysouvací plošiny na elektrocentrálu a plovoucí čerpadlo.

Odpadá tím to věčné přendavání věcí dle potřeby což znamená pouze jedno. Lojovičtí hasiči jsou od teď daleko rychlejší a profesionálnější jednotkou. Čas výjezdu se tak může výrazně zkrátit a zachraňovaný má i větší naději. Celé vozidlo je doslova napěchováno další technikou a výbavou, kterou hasiči potřebují při řešení složitých úkolů.


Závěrem bych chtěl za všechny hasiče z Lojovic poděkovat paní starostce M. Čermákové a JUDr. J. Šmídkovi a celému zastupitelstvu obce Velké Popovice. Hasičům R. Dvořákovi a J. Dvořákovi za to, že dokázali v dnešní uspěchané době najít dostatek sil, času a odhodlání i když jim určitě na čele přibylo pár vrásek.

Dale bych chtěl poděkovat řediteli panu Ing. Zedníkovi firmy KOMET a jeho týmu, kteří měli pro naše kluky vždy čas, pochopení a dobrou radu. Jelikož jsme někdy měli i skoro neřešitelné úkoly a přání.

Děkujeme.

Juriš Pavel
SDH Lojovice

Sdílet