Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

MV-generální ředitelství HZS ČR uspořádalo seminář

V pondělí 11. prosince 2006 proběhlo v budově MV-generálního ředitelství HZS ČR jednání expertů zařazených do databáze odborníků v oblasti radiační, chemické a biologické ochrany.

Seminář zahájil náměstek generálního ředitele HZS ČR plk. Ing. Miloš Svoboda a vedle zástupců Hasičského záchranného sboru ČR se jej zúčastnili také experti Armády ČR, Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, Státního ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany, Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva zahraničních věcí, hygienických stanic, společnosti DEKONTA, a.s. atd.

Databázi odborníků v oblasti chemických, biologických, radiologických a nukleárních zbraní, prostředků a látek vede od roku 2002 MV-generální ředitelství HZS ČR. Registr zajišťuje přehled o kapacitách ČR v těchto vysoce specializovaných oborech a díky jeho existenci je ČR lépe připravena čelit haváriím, teroristickým útokům či jiným mimořádným událostem s výskytem nebezpečných látek. Databáze totiž umožňuje rychle využít údajů, odborných rad i osobní pomoci expertů, kteří jsou do databáze začleněni. Tito odborníci mohou být rovněž vysláni do zahraničí v rámci záchranné nebo humanitární operace.

V průběhu semináře byli pozvaní odborníci např. podrobně seznámeni s problematikou poskytování záchranářské pomoci do zahraničí – a to jak z pohledu ČR, tak EU a NATO.

Obdobné setkání expertů se uskutečnilo vůbec poprvé a generální ředitelství HZS ČR hodlá tyto informační schůzky pravidelně opakovat.





por. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: 974 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail:petr.kopa­cek@grh.izscr­.cz
Sdílet