Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Být postižený neznamená být přehlížený aneb požární prevence ve Zlínském kraji trochu jinak

Jedním z úkolů HZS je také prevence a osvěta v oblasti požární ochrany a zvládání mimořádných událostí. Tato informace není pro nikoho asi žádnou novinkou. Je však otázkou, jakým způsobem je pojata a jak je v praxi realizována. A také kdo je vlastně tou cílovou skupinou.

V našem kraji úspěšně funguje projekt Hasík, který se zaměřuje na preventivně výchovnou činnost ve školách. Hasiči – lektoři, příslušníci úseku ochrany obyvatelstva, psycholožka HZS kraje a další příslušníci ale také přednáší různým skupinám dospělých osob, např. handicapovaným občanům.

Cílem těchto přednášek a besed je seznámit handicapované spoluobčany s organizací a činností profesionálních hasičů, ale také je upozornit na nebezpečí požárů, které hrozí při různých činnostech v domácnosti, nebo mimo domov.

S různými organizacemi, sdružujícími handicapované v kraji, se v rámci preventivně výchovné činnosti hasiči setkávají již dlouhodobě. Například ke konci loňského roku zorganizovali přednášku a následně exkurzi pro členy Klubu neslyšících ve Zlíně, v lednu tohoto roku se uskutečnila beseda a prohlídka stanice pro mentálně postižené z Centra služeb postiženým ve Zlíně a 6. února navštívila psycholožka a hasiči z kroměřížské požární stanice klub Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR v Kroměříži.

V rámci této besedy si nevidomí posluchači mohli osahat výstroj a vybavení hasičů, ale také pomůcky, které používají při záchraně ohrožených osob jako např. vyváděcí masky, evakuační postroj apod. Hasiči jim radili jak se zachovat při požáru v domácnosti, jak si přivolat pomoc, ale také jak požárům předcházet.

Zajímavou zkušeností byl pro hasiče kontakt s vodícím psem jedné nevidomé dívky. Pro pejska to byla neznámá situace vidět hasiče v plné výstroji s dýchací maskou. Zpočátku byl vystrašený především neobvyklým vzhledem a zvuky, které hasič s dýchacím přístrojem vydává. Když ale viděl, že jeho paní hasičům důvěřuje a trochu byl i uplacen pamlskem, tak se uklidnil.

Setkání bylo ukončeno slibem hasičů, že přivítají zrakově postižené členy klubu na své stanici, kde si budou moci „prohlédnout“ techniku a seznámit se s činností a životem hasičů na stanici.

kpt. Mgr. Soňa Pančochová
psycholog HZS Zlínského kraje

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet