Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ve Španělsku se odmítli podílet na vystěhování 85leté ženy z domova, nechtějí být „loutky bank“

Španělští hasiči v úterý odmítli účastnit se vystěhování jedné starší obyvatelky z bytu ve městě A Coruña, protože jejich povinností je „sloužit veřejnosti“ a zasahovat při mimořádných událostech, nechtějí být „loutky bank“.

Na dvě stě demonstrantů se v průběhu úterý v katalánské zemi Galicie shromáždilo, aby zabránili vystěhování staré dámy jménem Aurelia Ray, která se do potíží dostala kvůli nesplacenému měsíčnímu nájemnému.

Banka totiž při zaváhání se splácením okamžitě využila své právo a nastartovala právní procesy, které vyústily až ve vystěhování zmíněné ženy. Skupině demonstrantů se podařilo blokovat zasahující policisty, aby ženu z domu nemohli vystěhovat, nebo vyměnit zámky.

Na stranu demonstrujících se postavili také přivolaní hasiči, ti ji odmítli vystěhovat. V úterý také prohlásili, že se nebudou účasnit ani dalších podobných vystěhování obyvatel z jejich domovů. Akce vyústila až ve velkou podporu jejich kolegů, kteří na internetu zveřejňují podpůrné fotografie.


Galicie (galicijsky Galicia či Galiza, španělsky Galicia) je země na severozápadě Pyrenejského poloostrova a jedno ze 17 autonomních společenství Španělska.

Na severu a západě je Galicie ohraničena Atlantským oceánem, na jihu Portugalskem, na východě Asturií a Leónem. Úředními jazyky jsou galicijština a španělština.


Podobné demonstrace probíhají podle zahraničních zdrojů již několik měsíců, demonstranti tak upozorňují na problémy tisíců lidí, kteří se zpozdili v platbě hypoték kvůli zhoršujícím se ekonomickým podmínkám v zemi.

Kromě hasičů odmítají s exekutory spolupracovat například zámečníci.

revolting-europe.com via @RadouchNews

Sdílet