Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Berounsku se střetl vlak s nákladním vozidlem, nehoda se obešla bez zranění, škoda je dva miliony

Dne 23. 2. 2013 došlo v 15.00 hod. ke střetu kamionu a rychlíku na železničním přejezdu v Králově Dvoře u Berouna. K události byly okamžitě vyslány všechny složky Integrovaného záchranného systému. Vyjela jednotka berounských profesionálních hasičů, jednotka pražských drážních hasičů, policie, záchranná služba a drážní orgány.

Po příjezdu k události byl případ potvrzen. Z kamionu, který zůstal po střetu odhozený vedle přejezdu, vytékala nafta do místního potoka. Hasiči z Berouna provedli protipožární opatření a instalaci norných stěn, aby se zabránilo větší kontaminaci. Řidič havarovaného vozu zůstal naštěstí zcela bez zranění, neboť před srážkou stačil vyskočit ven. V rychlíku taktéž nedošlo k žádnému zranění cestujících ani jeho obsluhy, což potvrdila záchranná služba, která společně s hasiči a vlakovou četou prošla celý vlak.

Ve spolupráci s majitelem se podařilo část nafty přečerpat. Současně s tím bylo informováno životní prostředí a zástupce povodí, protože hrozilo, že se uniklá nafta dostane až do řeky Berounky.

Po dojezdu drážních hasičů si jejich velitel převzal od berounského kolegy zásah a obě jednotky společně provedly evakuaci více jak 100 osob z rychlíku, dopravce pro ně zajistil náhradní spojení.

Následně byl dohodnut další postup zásahové činnosti s tím, že drážní jednotka zajistí místo střetu a berounská se postará o norné stěny na potoce. Té přijela později na pomoc i dobrovolná jednotka z Králova Dvora.

Současně s tím se řešilo, jak se provede vyproštění návěsu a zdemolovaného tahače. Jeho majitel si přivolal smluvní firmu a drážní hasiči měli na pražské základně uveden do pohotovosti vyprošťovací automobil, pokud by bylo třeba jeho nasazení.

Muselo se rovněž vyřešit, jak se provede odtah havarované lokomotivy, která nebyla po nárazu schopna vlastního provozu. Jednotka HZS SŽDC pomocí rozbrušovacího adaptéru provedla odstranění poškozené části pluhu a přes upínací popruhy provizorně přichytila utržený vzduchojem tak, aby mohl být vlak odtažen do nejbližší stanice. Tou dobou již nastala tma, hasiči proto nasvítili místo události osvětlovacím stožárem z technického vozu. Jakmile byla lokomotiva provizorně zprovozněna, drážní jednotka se vrátila zpět ke kamionu, kde si majitel zajistil nakladač pro přeložení přepravovaného nákladu. Zde bylo místo nasvíceno z cisterny, technického vozu a byl použit i osvětlovací ba­lón.

Jednotka berounských hasičů v ten okamžik stále monitorovala položené norné stěny po proudu potoka, a o události byla informována Dekonta a její pohotovostní jednotka, která byla na cestě k případu.

Drážní hasiči asistovali při překládce nákladu z návěsu a pomocí lezecké techniky provedli vytažení trosek tahače z potoka. Když se podařilo náklad přeložit, započalo samotné vyproštění havarovaného kamionu. O to se postarala soukromá firma za asistence drážních hasičů.

Po několika desítkách minut byl kamion vyproštěn, hasiči uklidili místo nehody s tím, že srovnání terénu provede majitel havarovaného vozu. Mezi tím se dostavila i Dekonta, která monitorovala norné stěny, položené berounskou jednotkou hasičů. Její vedoucí pracovník poté přejel i k místu střetu, kde provedl kontrolu a zjišťoval možnosti případné likvidace úniku nafty. Pro drážní hasiče na místě už nebyla žádná práce, trať se podařilo zprovoznit, a ti se tak mohli po zhruba pěti hodinách na mrazu konečně vrátit zpět na základnu.

Škoda byla dosud vyčíslena celkově na přibližně 2 miliony korun (1 mil. kamion, 400 tisíc trať, 500 tisíc vlak). Přesná příčina je v šetření. Zřejmě došlo k uvíznutí kamionu na přejezdu a strojvedoucí již nedokázal i přes použití všech dostupných prostředků střetu zabránit.

To, že u události nedošlo k žádnému zranění osob, lze považovat za veliké štěstí. V rámci zásahu proběhla perfektní spolupráce berounských profesionálních hasičů a pražských drážních hasičů. Po dobu zásahu sloužila jako záloha na stanici HZS Beroun jednotka SDH obce Chyňava.

Sdílet