Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Řidič malé dodávky nepřežil na Zlínsku střet s nákladním vozem, přepravujícím dřevo

Dnes, 25. 2. 2013 v 10:10 hodin byla na krajské operační středisko zlínských hasičů oznámena dopravní nehoda nákladního a osobního vozidla, ke které mělo dojít na hlavním silničním tahu ze Zlína směrem na obec Želechovice nad Dřevnicí.

Na místo události vyslal operační důstojník dvě zásahová vozidla z centrální stanice Zlín. K místu nehody současně vyjel také velící důstojník směny. Do čtyř minut od výjezdu ze stanice byli hasiči na místě. Provedeným průzkumem bylo zjištěno, že došlo k čelnímu střetu malého dodávkového vozidla zn. Renault s nákladním vozidlem převážejícím dřevo tzv. kladovkou.

Vozidlo Renault zůstalo po střetu na krajnici komunikace se zcela zdemolovanou přední částí. Jeho řidič byl ve vozidle zaklíněn. Lékař záchranné zdravotnické služby po jeho vyproštění z vraku vozidla konstatoval exitus. Vyproštění těla bylo hasiči provedeno za použití hydraulického vyprošťovacího zařízení.

Nákladní vozidlo s nákladem dřeva zůstalo vzpříčeno přes jízdní pruhy vozovky, jeho vlek se převrátil a došlo k vysypání převáženého dřeva. Samotný řidič byl převzat do péče posádky zdravotnické záchranné služby, a s lehčími zraněními odvezen k dalšímu ošetření do nemocničního zařízení.

Hasiči zajistili místo události a provedli nezbytná opatření proti vzniku požáru a úniku provozních kapalin.

Na místo nehody byla také povolána psycholožka HZS Zlínského kraje, která poskytla posttraumatickou péči přímým svědkům nehody.

V 11:04 hodin dorazila na místo jednotka profesionálních hasičů stanice Otrokovice s jeřábem T 815 AV14, jehož pomoc si vyžádal velitel zásahu. Jejich prvotní zásah však začal poblíž místa samotné nehody a to vyprošťováním autobusu, který při snaze otočit se před místem nehody uvíznul v rozbředlém terénu příkopu u krajnice.

Na místo události bylo cestou operačního střediska povoláno také náhradní vozidlo pro přepravu dřeva a další jeřáb, který po dohodě zajistil sám provozovatel nákladní dopravy.

Jednotky zůstávají nadále na místě události a připravují se na provedení likvidačních prací.

Po celou dobu zásahu všech složek integrovaného záchranného systému je komunikace ze Zlína do Želechovic uzavřena a policie odklání dopravu na objízdné trasy.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet