Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru domku uhořel muž

Devětačtyřicetiletý muž včera (16. prosince 2006) večer uhořel při požáru rodinného domu v Bílovicích nad Svitavou na Brněnsku. V 19:16 hodin ohlásila žena ze sousedství, že z dřevěného montovaného dvojdomku v Jiráskově ulici šlehají plameny a uvnitř může být jeho obyvatel.Aktu­alizace: Doplněny fotografie.

Na místo vyjely dvě jednotky hasičů – profesionální jednotka z požární stanice v Lidické ulici v Brně a jednotka dobrovolných hasičů z Bílovic. Přes obtížné klimatické podmínky (hustá mlha a kluzké vozovky po mrznoucím mrholení) byli hasiči na místě do 14 minut od ohlášení události.

Při jejich příjezdu byla téměř celá polovina dvojdomku o půdorysu 7 × 7 metrů v plamenech, požár byl ve třetí ze čtyř fází hoření a dovnitř nebylo možné ihned proniknout. Hasiči zasahující v dýchacích přístrojích k požářišti zřídili dopravní vedení vody a proti plamenům nasadili dva proudy. Jedním v mezistropním prostoru bránili rozšíření ohně na druhou polovinu dvojdomku, druhý otvorem ve střeše namířili proti plamenům v bytě 2+1. Hašení ale komplikovalo jiskření ohořelých vodičů elektroinstalace, oheň znemožnil přístup k jističům a v domě nebylo možné vypnout elektrický proud. Dům se podařilo odpojit od el. proud až elektrikáři, který přerušil venkovní přívod ze sloupu el. vedení. Po odvětrání silně zakouřených prostor domu přetlakovou ventilací hasiči při průzkumu jednotlivých místností na WC našli ohořelé tělo 49letého invalidního důchodce, který byl uživatelem a spolumajitelem domku. Přesnou příčinu jeho smrti určí pitva.

Požár hasiči lokalizovali krátce před 21. hodinou, v další fázi zásahu hasiči pokračovali v rozebírání konstrukcí domku a vyhledávání a dohašování skrytých ohnisek hoření. Ve 22 hodin velitel zásahu požářiště předal místní jednotce dobrovolných hasičů. Ti budou vyhořelý domek střežit až do ranních hodin a podle potřeby dohašovat doutnající části dřevěné konstrukce objektu. Požár silně poškodil vnitřní část a zařízení poloviny dvojdomku, přestože oheň pronikl až na půdu domku, rozšíření na druhou část stavby se hasičům podařilo zabránit. Škodu způsobenou požárem vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 200 tisíc korun. Příčina vzniku požáru je dosud v šetření, které bude pokračovat i v příštích dnech. Dosud zjištěné poznatky nevylučují, že oheň mohla způsobit nedbalost uživatele domku při kouření nebo při obsluze kamen na tuhá paliva.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet