Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Noční požár v chatě u obce Bystřička

V sobotu 16. 12. 2006 v 00:50 hod. byli hasiči Zlínského kraje z požární stanice Valašské Meziříčí informováni o požáru v chatě u Bystřičky. Jejich rychlý zásah zabránil velkým škodám.

Na místo tedy vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma cisternami a jednotky sboru dobrovolných hasičů z Bystřičky a Jablůnky. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru ve stropě a části obytné místnosti.

Před příjezdem hasičů se snažili požár uhasit dva mladí lidé, kteří v chatě trávili víkend. Po použití jednoho sněhového hasicího přístroje se jim nepodařilo rozšiřující se požár zvládnut, a proto hned zavolali hasiče na tísňovou linku 150.

Hasiči vyběhli do prvního patra, kde zjistili proniknutí požáru z teplovodu mezi stropy a na část jednoho z pokojů. Okamžitě začali požár hasit, rozebírat prostor u teplovodního rozvodu a postupně odhalovat skrytá ohniska požáru. Nebezpeční bylo lokalizováno a zásahem hasičů se podařilo zabránit rozšíření požáru do dalších dřevěných částí chaty. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů bylo místo požáru předběžně ohledáno a v šetření se pokračovalo až v denní dobu. Vyšetřovatel zjistil, že syn majitele objektu dorazil s přítelkyní na chatu v pátek večer. Protože jim byla zima, tak si hodně topili v krbu, který byl napojen na horkovzdušný rozvod. Sledovali televizi v přízemí objektu a asi pětačtyřicet minut po půlnoci zjistili, že se tvoří okolo krbu kouř. Mladý muž vešel do patra a zjistil, že kouř vychází i z pokoje a z místa s průchodem komínu. Rychle použil 6 kg sněhový hasicí přístroj, což nemělo dostatečný účinek, a proto zavolal z mobilního telefonu hasiče.

Požár poškodil část stropů i vybavení chaty. Majitel si vyčíslil vzniklou škodu asi na 100 000 Kč. Díky rychlému a takticky správnému zásahu hasičů byly uchráněny další hodnoty chaty za téměř 2 mil. korun. Příčina vzniku požáru je nadále v šetření a bude se odborně zkoumat stavební část teplovodu krbu.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet