Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Rožnově pod Radhoštěm mají nový zásahový vůz

V pátek 15. 12. 2006 v 10:00 hod. byl slavnostně předán do užívání nový zásahový vůz hasičům z povolání z jednotky města Rožnova pod Radhoštěm – JPO II. Požární speciál na terénním podvozku MAN 4×4 pomůže hlavně v kopcích Beskyd.

Zcela nový zásahový vůz na terénním podvozku zn. MAN dnes slavnostně převzali hasiči z povolání z jednotky města Rožnova pod Radhoštěm. Předání se zúčastnili představitelé města Rožnova pod Radhoštěm, zástupci krajského úřadu Zlínského kraje a za HZS Zlínského kraje přijel ředitel plk. Ing. Mojmír Jurka i ředitel Územního odboru Vsetín pplk. Ing. Zdeněk Hub.

Nové auto bylo pořízeno v celkových nákladech pět milionů korun, na nichž se podílelo město Rožnov pod Radhoštěm částkou 2,5 mil. Kč, státní dotace činila 2 mil. Kč a půl milionem korun přispěl krajský úřad.

Cisternové hasicí vozidlo CAS 16 je postaveno firmou SPS/THZ Slatiňany na podvozku MAN 10.180 4×4. Téměř jedenáctitunové auto je uzpůsobeno pro jízdu v terénu, do kabiny se vejde mužstvo 5+1, objem nádrže na vodu činí 2 200 litrů a na pěnidlo 200 litrů. Vozidlo je vybaveno vyprošťovacím zařízením Lucas, vysokotlakým vodním vedením, elektrocentrálou, dýchacími přístroji, žebříky, pracovním i hasicím nářadím. Zajímavostí je nainstalovaný lanový naviják na přední části vozu, který zvládne tah 5,3 tuny.
Všichni zúčastnění popřáli novému vozu dlouhá léta služby a vždy dobrý návrat na základnu i s posádkou. Sami hasiči ze stanice v Rožnově pod Radhoštěm přiznali, že potřebovali nový vůz převážně do terénu a inspirací jim bylo zásahové auto kolegů ze Špindlerova Mlýna.

Pár slov o jednotce hasičů z povolání města Rožnova pod Radhoštěm:

Jednotka hasičů z povolání města Rožnova pod Radhoštěm má ve Zlínském kraji výjimečné postavení. Jako jediný útvar v regionu má městem placené hasiče v jednotce sboru dobrovolných hasičů typu JPO II, kteří slouží na stanici a jsou připraveni k okamžitému výjezdu. V jednotce pracuje celkem 13 hasičů, kteří mají teď k dispozici 8 zásahových vozidel, včetně RZA i výškové techniky AP 27.

Tímto se jednotka hasičů města Rožnova pod Radhoštěm zcela vyrovnává profesionálním hasičů HZS Zlínského kraje. Nejde tady jen o rychlost výjezdu a službu na stanici, ale i o celý systém výuky, výcviku a školení hasičů. Samotná využitelnost těchto hasičů při zásazích je rovněž ohromující. V roce 2005 vyjížděli hasiči ke 220 událostem řízených HZS Zlínského kraje. V letošním roce to bylo k dnešnímu dni už 270 výjezdů. Hasiči ale jezdí i k dalším pomocím, které jsou organizovány městem a nejsou spojeny se zásahovou činností. Jejich služební obvod zahrnuje vesměs komplikovaný terén severovýchodní části Zlínského kraje a část státní hranice.
Jednotka vznikala postupně od roku 1995, kdy nejdříve došlo k transformaci útvaru hasičů podniku Tesla Rožnov, kde sloužilo na čtyřicet hasičů. Po zániku podnikových hasičů dalo město souhlas ke zřízení příspěvkové organizace a k financování hasičů z povolání. Na stanici byly dva byty a hasiči od prvopočátku mohli vyjíždět k zásahům prakticky okamžitě. Vznikla tak jednotka s názvem Záchranná hasičská služba města Rožnova pod Radhoštěm.

K základním hasičským a záchranářským povinnostem mají hasiči na starosti i obsluhu elektronické požární signalizace města, Valašského muzea, ale i objektů na Pustevnách. Obsluhují také varovný systém města Rožnova pod Radhoštěm. Jednotka je předurčena nejen pro řešení požárů, ale také dopravních nehod a dalších mimořádných událostí v širokém okolí.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet