Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili na rybníku Závlaha v Roštění záchranu osob z ledu

Zamrzlá hladina rybníku Závlaha v Roštění se dne 20. 2. 2013 stala dějištěm společného prověřovacího cvičení jednotek požární ochrany jak profesionálních, tak i dobrovolných hasičů z Holešova.

Tématem výcviku byla záchrana tonoucí osoby, pod kterou se při jejím pohybu po zamrzlé vodní hladině prolomil led.

Cílem bylo prověření dojezdových časů jednotek, komunikace s krajským operačním střediskem při lokalizaci místa události a také samotné provedení záchrany tonoucího za využití standardních prostředků pro záchranu osob z vodní hladiny, které jsou součástí výbavy zásahových vozidel.

Na provedení a zabezpečení tohoto cvičení se aktivně podíleli také členové naší jednotky a to jednak v roli topící se osoby, tak i přípravou zázemí pro cvičící hasiče.

Výcviku bylo také po ukončení jeho „oficiální“ části využito k seznámení se členů naší jednotky s výbavou profesionálních hasičů pro tento typ zásahů a také možnostmi provedení zásahu za využití základních prostředků výbavy naší jednotky.

Zkušenosti ukazují, že v případě potřeby lze snadno využít mimo lan a žebříků například i požárních hadic nebo kanystrů. Často dokáže ohrožený život zachránit i obyčejná větev nebo část oblečení.

Závěrem lze jistě konstatovat, že čas věnovaný účasti na tomto cvičení nebyl jistě časem promarněným.

SDH Roštění

Sdílet